Zeman chce před Putinem chválit Porošenka

Praha - Pokud se prezident Miloš Zeman při své návštěvě Moskvy setká s ruským protějškem Vladimirem Putinem, chce s ním mluvit o ekonomických vztazích a nesplacených pohledávkách českých firem v Rusku. Přijde-li řeč na Ukrajinu, plánuje pochválit poslední kroky prezidenta Petra Porošenka. Zeman to uvedl v rozhovoru pro server blesk.cz.

Ke své nadcházející cestě do Moskvy prezident sdělil, že s sebou poveze delegaci veteránů z východní fronty, zúčastní se setkání s Putinem a položí věnce u památníku padlých. Nevyloučil, že by se mohl sejít s ruským prezidentem k osobnímu rozhovoru. „Pokud se toto setkání uskuteční, tak s ním budu mluvit především o ekonomických vztazích,“ řekl.

Pohledávky a Ukrajina

Konkrétně by se s ním chtěl bavit o nesplacených pohledávkách některých českých podniků v Rusku. „Když jsem se s Vladimirem Putinem setkal před asi 14 lety jako premiér, tak jsem si na jednu nesplacenou pohledávku na Dálném východě stěžoval a musím uznat, že tehdy během 14 dnů byl tento problém z jeho strany vyřešen,“ doplnil Zeman.

Bude-li Putina zajímat také Zemanův názor na situaci na Ukrajině, je prý prezident připraven mu jej sdělil. Plánuje přitom mimo jiné ocenit nedávné kroky ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který zbavil gubernátorské funkce miliardáře Igora Kolomojského a zrušil jeho soukromou armádu.

  • Zemanova cesta do Moskvy vyvolala spory kvůli jeho možné účasti na vojenské přehlídce na Rudém náměstí, kterou většina západních státníků bojkotuje kvůli roli Ruska v ukrajinské krizi. Český prezident se této přehlídky nakonec nezúčastní a místo ní se setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. Prezident pojede do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě, kde chce uctít památku sovětských občanů, kteří ve válce padli a položili životy i za svobodu Československa.

Odměna za Peroutku

Zeman v rozhovoru pro Blesk dále uvedl, že pokud mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nenajde do konce června údajný článek „Hitler je gentleman“, který prezident připsal Ferdinandu Peroutkovi, vypíše Zeman z vlastního odměnu pro toho, kdo ho najde (více čtěte zde). Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s tímto názvem nenapsal. Sdružení vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení doložil, nebo se veřejně omluvil.