Malé paměti utváří velkou historii, pošlete je Národní kronice

Národní kronika Nadace Charty 77 shromáždila za poslední rok přes čtyři stovky různých příspěvků od pamětníků z Česka i zahraničí. Jde o drobné vzpomínky, ale i celé kroniky a paměti. Nyní vše zamíří do Národního muzea, které paměti uloží pro budoucí generace do depozitářů. Více informací o projektu a příspěvky pamětníků najdete zde.

Národní kronika shromáždila stovky dalších vzpomínek (zdroj: ČT24)

V depozitáři nově skončí například čtyřiašedesát let historie malé středočeské obce Žehuň. Krasopisně na ručním papíře a později už na počítači vše zaznamenala sedmaosmdesátiletá Ludmila Tvrdíková. Roli žehuňské kronikářky si přitom nevybrala dobrovolně. „Kroniku jsem dostala příkazem, během let se ale přidalo srdce,“ vzpomíná dnes na své začátky. Vedle obecní tak začala psát i rodinnou kroniku a nyní zpracovává publikaci o historii žehuňského kostela a vzácné barokní kostnice.

Paměti obyčejných lidí jsou pro historiky důležitým pramenem pro poznání minulosti. Badatelé s nimi proto začnou hned pracovat. Vzpomínky pamětníků putují do trezoru Národního muzea už podruhé. Naposledy je Národní knihovna předávala loni v květnu.

Národní kronika je společný projekt Senzačních seniorů Nadace Charty 77 a Národního muzea. Vznikl v květnu 2012 a jeho ambicí je stát se největším archivem malých dějin – událostí každodenního života. V kronice už jsou stovky příspěvků nejrůznější délky i obsahu. Nashromáždily je desítky pravidelných autorů, včetně známých osobností. Ale zapojili se i studenti, dobrovolníci či školy.