Šance pro pacienty s melanomem: Lékaři využívají jejich vlastní imunitu

Praha – Čeští lékaři začali nově v boji proti zhoubnému melanomu využívat vlastní imunitu pacienta. Principem je, že vypnou mechanismus, který imunitu kontroluje, a ta pak zaútočí na nádor, vysvětloval novinářům předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. Tento druh léčby už se provádí na předních světových pracovištích – v Česku se teď léčí prvních 65 pacientů s melanomem, kterým se rakovina rozšířila do celého těla.

„Je to úplně nová věc v léčbě zhoubných nádorů. Lék funguje na bázi vypnutí kontrolního mechanismu, který drží imunitu na uzdě, a takto rozjetá imunita dokáže v určitém počtu případů zabojovat proti zhoubnému bujení a proces zastavit, ne-li zvrátit,“ vysvětloval profesor Vorlíček. Onkologové teď jednají se zdravotními pojišťovnami o úhradách této léčby.    

Princip léčby vychází z myšlenky, že je rakovina selháním imunity: „Tato myšlenka není vůbec nová, objevuje se asi posledních 100 let. Ale teprve v posledních 10 až 20 letech jsme získali díky pokroku vědy i v jiných oblastech důkazy o tom, že skutečně nádorové onemocnění vyvolává imunitní odpověď a že vhodná manipulace imunitní odpovědi může vyléčit nádorové onemocnění,“ vysvětloval ve Studiu ČT24  přednosta Onkologické kliniky FN Olomouc Bohuslav Melichar.

Proti melanomu běžná chemoterapie nezabírá

Celosvětové studie měly příznivé výsledky, lék ale zatím není prověřen na dostatečně velkém počtu pacientů. Definitivní potvrzení jeho přínosu tak bude ještě pár let trvat. Časem by tuto léčbu mohli dostat i pacienti s dalšími typy nádorů, jako jsou rakovina plic, prostaty či ledvin.   

Léčba vychází z myšlenky, že rakovina je selháním imunity (zdroj: ČT24)

Maligní melanom je jedním z nejčastějších a nejagresivnějších nádorů, který přibývá hlavně u mladých lidí. Ročně na něj v Česku zemře asi 450 lidí. Pro tento druh léčby padla volba na melanom z toho důvodu, že na něj běžná chemoterapie nezabírá. Onkologové tak dosud neměli pacientům v podstatě co nabídnout.  

Nová léčba prodlužuje délku života pacientů

„V posledních pěti letech se objevily cílené léky, které jsou ale vhodné jen pro polovinu nemocných. Čili nové léky jsou tím jediným, co nemocným můžeme nabídnout,“ řekl přednosta olomoucké onkologické kliniky profesor Bohuslav Melichar. „Zdá se z prvních výsledků klinických studií, že nejlepší bude kombinace různých léků, které zasahují několika mechanismy imunitní systém,“ dodal.   

„Nová léčba téměř zdvojnásobuje počet přežívajících po jednom roce a po dvou letech. A co je nejdůležitější, až čtvrtina má naději na dlouhodobé přežití,“ dodal Přednosta plzeňské onkologické a radioterapeutické kliniky profesor Jindřich Fínek.

V Česku stoupl výskyt melanomu za posledních 40 let sedmkrát. Každý rok ho lékaři diagnostikují u více než dvou tisícovek pacientů. Lidé by si proto měli kontrolovat mateřská znaménka a pokud se začne měnit tvar nebo velikost, měli by vyhledat lékaře: „Na rozdíl od mateřských znamének se melanom trvale zvětšuje, roste, postupně mění svůj tvar. Většinou tmavne, začne být skvrnitě pigmentovaný, má nepravidelné okraje a jeho velikost velmi brzy přesahuje 5 milimetrů,“ vysvětluje primářka dermatovenerologické kliniky Ivana Krajsová.