Vězeňská služba si najímá externí právníky - platí ale o 30 % víc

Praha - Vězeňská služba platí za externí právní služby až o třicet procent víc, než když ji vedl předchozí šéf Petr Dohnal. Vyplývá to ze smluv, které získala Česká televize. Hospodaření kritizují i někteří poslanci. Vedení věznic se ale hájí, že ceny advokátů vzešly z výběrového řízení. Ministerstvo spravedlnosti už na Generálním ředitelství Vězeňské služby zahájilo kontrolu.

Vězeňská služba chtěla ušetřit tím, že zrušila vlastní právní odbor. Náklady na externí advokáty se tak podle dostupných údajů za poslední rok zvýšily asi čtyřikrát. „Najímat externí právní služby se státní instituci vždycky prodraží,“ kritizuje bývalý náměstek generálního ředitele Marian Prokeš. Ten prý na to upozorňoval nové vedení – byl ale propuštěn.

Ze smluv, které získala ČT, vyplývá, že se náklady na externí advokáty v přepočtu na jejich hodinovou sazbu zvýšily. Zatímco původní advokátní kancelář si účtovala 2000 za hodinu, ta současná o 600 korun více. „Cena je dána výsledkem výběrového řízení a výběrem uchazeče na základě nejnižší nabídkové ceny,“ komentovala to mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Hana Löffelmannová.

Situaci ve vedení věznic kritizují i někteří členové sněmovního podvýboru: „Byla tam velká obava a nespokojenost ze strany podvýboru pro vězeňství, co se tam ve skutečnosti děje,“ uvedla jeho místopředsedkyně Marie Benešová (ČSSD). Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak kritizuje, že po roce nového vedení žádné reformy nejsou a aparát se nezeštíhluje.

Samo vedení věznic kritiku odmítá a tvrdí, že najímání externích advokátů plánuje zcela zrušit. „Právní služby budou zajišťovány prostřednictvím právníků na jednotlivých organizačních jednotkách, na odborech generálního ředitelství a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ dodává mluvčí Löffelmannová.

V květnu bude soud rozhodovat o žalobě odvolaného ředitele

Situací ve vedení vězeňské služby může ještě zamíchat soud, který bude v polovině května rozhodovat o žalobě bývalého ředitele Dohnala na ministerstvo spravedlnosti za to, že ještě nerozhodlo o rozkladu proti jeho odvolání.   

Dohnala odvolala bývalá ministyně spravedlnosti Helena Válková 4. dubna 2014. Řízení o odvolání Dohnala zahájila už v únoru téhož roku, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Obstrukce a průtahy, buď záměrné, nebo z nedbalosti, ji měly vést k zahájení řízení s Dohnalem. Mistryně se opírala i o výsledky auditu. Ten konkrétně odhalil i soudní průtahy a s tím související vysoké náklady spojené se stavbou věznice Říčany nebo sporné vyplacení 21 milionů za rušičky ve věznicích. Podle Dohnala to ale byly věci, které se děly a fungovaly v době jeho předchůdců.