Soudce Havlín stane před kolegy v květnu, hrozí mu až 10 let

Hlavní líčení se soudcem Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřejem Havlínem a ostatními obžalovanými v kauze údajné korupce v justici začne 26. května. Soudce Okresního soudu v Kladně, který má kauzu na stole, jednání naplánoval až do července. Podle deníku Právo se Havlín snažil přesvědčit soud, že kvůli zdravotním problémům nemůže proces absolvovat. S argumenty ale nepochodil. Havlínovi hrozí až deset let vězení a také zákaz činnosti.

Podle deníku Právo se Havlín snažil u soudu „prokázat, že nemůže kvůli zdravotním problémům hlavní líčení absolvovat, a tudíž ani být souzen“. Údajně se pokoušel prokázat i svůj špatný psychický stav. Znalec mu ale dušení poruchu nepotvrdil. „Pokud předseda senátu po seznámení se spisem nařídil hlavní líčení, je zřejmé, že nezjistil žádné překážky, které by projednání této věci bránily a které by se týkaly případně i zdravotního stavu stíhaných osob,“ sdělil ČT mluvčí Okresního soud v Kladně Ivo Poštolka. 

Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo v lednu Havlína a dalších šest lidí z úplatkářství v justici. Podle obžaloby za úplatu zahlazoval trestné činy. Podle dřívějších informací médií je mezi obviněnými i státní zástupce František Fiala. Trestní stíhání se údajně týká také advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce.

Funkci soudce má Havlín pozastavenou

Podle žalobců se obžalovaní během let 2012 a 2013 dopouštěli „nezákonného ovlivňování trestních věcí ve prospěch pachatelů trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky. Nezákonné postupy byly doprovázeny žádostí, nabídkou či poskytnutím úplatku.“ Pražské vrchní zastupitelství považuje jednání obviněných za mimořádně závažné právě proto, že jde o představitele justice. Soudci a státnímu zástupci hrozí za přijetí úplatku až deset let vězení, za zneužití pravomoci pak také zákaz činnosti. Lidem, kteří je podpláceli, mohou soudy uložit až šestiletý nepodmíněný trest.

Havlín si údajně nechal platit třeba za příslib, že pachatelé dopravních prohřešků nepřijdou o řidičský průkaz. V souvislosti s trestním stíháním byl dočasně zbaven funkce soudce. V minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou.