Městům chybí stovky strážníků. Zájemci jsou, ale většina neudělá testy

Městské a obecní policie se potýkají s velkým nedostatkem strážníků. Na některých stanicích jsou až stovky míst neobsazených a teď navíc hrozí další odliv lidí kvůli chybějící maturitě. Tu vyžaduje novela zákona platná od příštího roku. Zájemců o práci je sice dost, ale chybí jim fyzická zdatnost a nezvládají psychotesty.

Například v Brně uspěje u přijímacího řízení jen minimum lidí. Naposledy se ke strážníkům ze 300 uchazečů dostalo jen 39 zájemců. Velká část lidí neprojde psychotesty. „Pak ještě musí složit fyzické zkoušky, což také bývá často kamenem úrazu,“ popisuje situaci mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Město proto rozjelo největší nábor v historii. Vyvěsilo letáky, na zastávkách jsou spoty a nechybí ani billboardy a bannery na všech velkých akcích.

Praha je na tom podobně. Ze 100 lidí, kteří přijdou a mají zájem o práci strážníka, projde testy pouze 20 procent lidí. Stovkám strážníků teď navíc hrozí vyhazov kvůli chybějící maturitě, kterou vyžaduje novela zákona platná od roku 2016. Na dnešním společném setkání v Brně ale někteří šéfové avizovali, že zkušené policisty bez maturity propouštět nebudou, protože v zákoně je podle nich chyba. V jeho plném znění není výjimka, která se týká starších a zkušených strážníků.

image_645702
Zdroj: ČT24

Ministerstvo to ale vidí jinak. „Podstatné není úplné znění zákona, podstatný je zákon a novela zákona a tam to přechodné ustanovení je,“ uvedla vedoucí oddělení obecní policie na ministerstvu vnitra Milena Bačkovská. Ministerstvo tak dál počítám s tím, že ke konci roku může v celé republice kvůli chybějící maturitě svléknout uniformu až 450 strážníků. Velká část zkušených strážníků ale navíc může odejít do armády a ke státní policii, kde také hledají nové zaměstnance.

Malé obce si strážníky „půjčují“ od větších

Rozdíly mezi členem Policie ČR a strážníkem jsou totiž mimo jiné v platu, který má státní policista vyšší. Může také zadržet člověka až na 48 hodin, strážníci ho smí na policii pouze předvést. Městská a obecní policie pak sice měří i rychlost, ale jen na místech, která jim vybere policie státní.

V Česku nyní slouží skoro osm a půl tisíce strážníků. Nejvíc v Praze - přes 2 tisíce a v obcích Moravskoslezského kraje. Nejmíň strážníků mají na Vysočině. Malé obce proto řeší přítomnost strážníků tím, že si je od větších „půjčují“ a připlácejí na ně. Obecní policisté tak sice mají víc práce, díky vzájemné dohodě a finanční pomoci radnic jich ale může v dané oblasti pracovat víc. Právě strážníci z malých měst a obcí se také začínají sdružovat, aby si vzájemně pomáhali. Může jít například o jednotný informační systém o přestupcích. V Moravskoslezském kraji už takový spolek mají, na Vysočině ho chystají.  

Události o nedostatku strážníků a chybějící maturitě (zdroj: ČT24)