Cholesterol může radikálně snížit nová injekce

Praha – Perem podobným tomu inzulinovému si budou moci podávat léky lidé, kteří kvůli genetické poruše trpí výrazně zvýšenou hladinou cholesterolu. Namísto polykání několika prášků denně by jim měla postačit jedna dávka za dva týdny, řekl předseda České internistické společnosti profesor Richard Češka. Očekává, že nová léčba cholesterolu získá americkou registraci do pololetí, evropskou do konce roku.

Injekční přípravek proti vysoké hladině tzv. zlého cholesterolu podle předběžných výsledků snížily počet komplikací u pacientů, jako je infarkt, více než o 50 procent. „Toto je přelom, snižování 'zlého' LDL cholesterolu o 50 až 60 procent, je fantastické,“ podotkl Richard Češka. Výsledkem by mohl být „konec epidemie kardiovaskulárních onemocnění“.

Největší užitek z nového přípravku budou mít podle něj pacienti v nejvyšším riziku nemocí srdce a cév a s velmi vysokými hodnotami cholesterolu. „Především jsou to nemocní, kteří mají zvýšené hladiny cholesterolu v důsledku genetické poruchy, tzv. familiární hypercholesterolémie,“ upřesnil. Tito pacienti jsou ohroženi infarktem už kolem 30 let věku.

Zvýšenou hladinu cholesterolu, která je rizikovým faktorem nemocí srdce a cév, má až 70 procent dospělých v ČR. S ozdravěním jídelníčku a užíváním statinů klesla za deset let průměrná hladina cholesterolu v krvi dospělých ze zhruba 6,2 na 5,5 milimolů na litr. Žádoucí však je hodnota nižší než 5.