Kvůli špatné komunikaci policie se pachatelé někdy vyhýbají spravedlnosti

Recidivisté mají na svědomí 60 procent vykradených domů, bytů a jiných prostor. Praxe ukazuje, že ne vždy se policistům daří zloděje rychle dopadnout. Když se to pak stane, často jsou vyšetřováni na svobodě a většina podle policejní statistiky znovu krade. Česká televize ve třech případech narazila na průtahy způsobené nedostatečnou komunikací mezi různými složkami policie.

Vykradený dům, podvody s telefony a muž ponejprve zadržený v kradeném autě, v současnosti na útěku. Tři případy, ve kterých figurují recidivisté a v nichž selhalo sdílení informací mezi státní nebo městskou policií. „Systém evidence trestního řízení je evidencí trestných činů v rámci teritoria a není možné jej v zásadě využít plošně,“ vysvětluje Jindřich Komárek z Policejní akademie.

Možná právě proto se policistům nepodařilo zadržet a obvinit muže, který na internetu osm měsíců nabízel mobilní telefony. Peníze chtěl předem, žádný telefon nikomu neposlal. První z mnoha trestních oznámení je z loňského září. Ještě nedávno ale ve své praxi pokračoval. „Čekám, že ho najdou a bude se to dál řešit“ neztrácí důvěru v bezpečnostní složky jeden z okradených zákazníků. Jenže podle chomutovského státního zástupce je problém v tom, že není jasné, která krajská policie má případ vlastně vyšetřovat. Čeká se tak na rozhodnutí vrchního státního zastupitelství.

Špatná komunikace mezi složkami policie (zdroj: ČT24)

Paní Jitce vykradli dům, přišla o televizi, počítač a oblečení. Zloději se však dopustili zásadní chyby. „Našli jsme lékařskou zprávu z nemocnice s adresou, jménem a věkem zloděje. Okamžitě jsem kontaktovala policii s tím, že máme pachatele,“ popisuje vykradená paní. Policie muže zadržela až po třech dnech. Městští strážnici v Milovicích přitom dotyčného několikrát kontrolovali. A to dokonce i ve stejný den, kdy byl dům vykraden. „Prověřili si, jestli je to osoba hledaná policií, nebyla, takže po kontrole ji propustili,“ popisuje praxi ředitel Městské policie v Milovicích.

Zvláštní je i případ muže, kterého policie zadržela v kradeném autě v Praze. Podařilo se mu však utéct. Schoval se sedm kilometrů od místa zásahu v Kyjích na pozemku místního starosty. Jeho syn informoval bezpečnostní složky. To, že po něm pátrají, ale ani v tomto případě nevěděly. „Kdybychom tuto informaci měli, tak tu mohla být i hlídka psovodů,“ konstatuje tiskový mluvčí Městské policie Praha Rudolf Rubeš.

Policisté prý chybu neudělali. Pravidla, kompetence a pravomoci jsou jasně dané. „Pokud byl případ rozpracovaný, není jediný důvod, proč by státní policie měla informovat městskou policii,“ tvrdí Komárek. Připouští sice, že by pachatel mohl být dříve dopaden, nicméně takovou možnost předpisy neumožňují. Zásadní změnu prý přinese centrální registr trestů, který bude přestupky evidovat na jednom místě. Přístup do něj budou mít policisté v každém kraji.