Zdravotně postižení volají po zvýšení příspěvku, nezvedl se od roku 2007

Národní rada osob se zdravotním postižením požaduje zvýšení příspěvku na péči. Podle předsedy rady Václava Krásy je situace neudržitelná. Několik poslanců pod záštitou Výboru pro sociální politiku už proto požádalo ministerstvo práce, aby do tří měsíců navrhlo řešení.

Současná výše příspěvku na péči podle Krásy vůbec neodpovídá cenové relaci služeb, které si účtují jednotliví poskytovatelé. „Rodiny, které samy pečují o osoby blízké, udržuje ve velmi složité finanční situaci,“ uvedl na tiskové konferenci. Krása už dříve upozornil, že ke zvýšení příspěvku nedošlo od jeho zavedení v roce 2007.

Vláda už proto chystá novelizaci zákona o sociálních službách. V únoru slíbila navýšení finanční podpory. Od příštího roku by měl vzrůst příspěvek na péči, chystá se i dorovnání minimální mzdy handicapovaných a od roku 2017 má nastoupit spravedlivější posuzování závislosti na cizí pomoci.

Stát nyní vyplácí dávku ve čtyřech výších podle závislosti na pomoci. Pro dítě je to 3 000, 6 000, 9 000 a 12 000 korun měsíčně. Dospělý může dostat 800, 4 000, 8 000 a 12 000 korun.

Zdravotně postižení chtějí více peněz na péči (zdroj: ČT24)