Výpověď vojenského důstojníka potěšila obě strany

Praha - Soud dnes vyslechl v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Libora Jílka. Výpověď se kvůli utajovaným informacím odehrála bez veřejnosti. Žalobci a obhájci se po jeho výstupu neshodli, čí verzi Jílek nahrál.

Po dnešním líčení v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, při němž před soudem stanul jako svědek zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Libor Jílek, se rozcházely názory stran na jeho výpověď. „Bohužel pro obhajobu se v podstatě změnil ve svědka obžaloby a v ničem verzi, kterou prezentovala obhajoba, nepodpořil,“ prohlásil státní zástupce Rostislav Bajger.

Vojenský důstojník byl u soudu původně jako svědek obhajoby. I tato strana však byla s výpovědí svědka spokojená. Podle bývalého ředitele Vojenského zpravodajství a jednoho z obžalovaných Ondreje Páleníka mluvil Jílek tak, že potvrdil verzi obhajoby. „Především vyvrátil všechny odborné nesmysly a lži generála Pilce. Ukázal všem a především soudu, jakým způsobem pracuje Vojenské zpravodajství a kde je pravda,“ uvedl Páleník.

Význam výpovědi pro obě strany přiznává i advokát Nečasové Eduard Bruna, který řekl, že si žalobci myslí, že jim byly určité věci potvrzeny. Každopádně prý záleží na úhlu pohledu. „My si myslíme, že jsme dneska hodně posílili, a to je taky podle mě pravda,“ řekl Bruna. Jílek podle něj hlavně potvrdil, že „nedošlo k žádné nezákonnosti“.

Jílek vypovídal před Obvodním soudem pro Prahu 1 za zavřenými dveřmi zhruba tři hodiny. Výslechy se v případě utajovaných informací protahují mimo jiné kvůli tomu, že se musí postupně zapisovat na psacím stroji, protože se nesmí v tomto režimu nahrávat. Výpověď se také zdržela kvůli poruše na psacím stroji. Zástupce šéfa vojenské tajné služby s novináři nehovořil.

Nečas je podle vyjádření advokáta rozhodnutý vypovídat

Ve středu by měl v případu vypovídat bývalý premiér Petr Nečas. Právě jeho výslech by mohl být zásadní, protože není jasné, kdo sledování nařídil. Páleník ve své výpovědi už dříve řekl, že to byl právě Nečas. Expremiér odmítl vypovídat před policií a vysvětlení chce podat u soudu. Dřív řekl, že případ je vymyšlený a jde o politickou kauzu. „Je rozhodnutý vypovídat,“ prohlásil Bruna k Nečasově zítřejší účasti.

V kauze Nagyová se očekává výpověď Petra Nečase (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby zařídila na podzim roku 2012 tehdy Nagyová sledování manželky premiéra Radky Nečasové kvůli osobním zájmům. Chtěla prý získat kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Advokát Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit rodinu Nečase, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý zřejmě mohla dostat do vlivu jehovistů. Nečasova exmanželka vypovídala před soudem včera a uvedla, že ji žádná sekta nekontaktovala a sledování si nevšimla.

Současně prohlásila, že nemá ponětí ani o žádné hrozbě týkající se její rodiny, kvůli které by bylo sledování nutné. Pouze jí několikrát přišly hanlivé SMS, kterými se však dále nezabývala. Soud očekával, zda Nečasová nepotvrdí, že se jednalo o tzv. kontrasledování, jak tvrdí obžalovaní zpravodajci. Podle nich se kolem Radky Nečasové pohybovaly podezřelé osoby, kterých se sledování týkalo. Obžalovaní jsou kromě Páleníka a Jany Nečasové také Páleníkův nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.