Strážník, který před Vánoci střílel ve Vysokém Mýtě, je venku z vazby

Okresní soud v Hradci Králové pustil z vazby strážníka z Vysokého Mýta, který loni v prosinci zastřelil člena ochranky diskotéky a dalšího vážně zranil. Strážník byl původně obviněný z vraždy, obhájce obviněného Jiří Teryngel navrhl zmírnění právní kvalifikace na zabití a těžkou újmu na zdraví z omluvitelných příčin.

K incidentu došlo jen krátce před Vánoci. Podle svědka incidentu se tři muži, mezi nimiž byl i strážník v civilu, v noci z 20. na 21. prosince domáhali vstupu na diskotéku bez placení. Tvrdili, že jde o policejní akci. Pracovníci klubu je nechtěli pustit dovnitř, proto muži nastříkali do místnosti pepřový sprej a dva bratři ve věku 22 a 25 let, zaměstnanci diskotéky, je začali pronásledovat. Strážník, tou dobou mimo službu a podle starostova dřívějšího vyjádření se soukromou zbraní, na to podle svědka reagoval střelbou. Jednoho z mladých mužů zabil, druhého vážně zranil.

Státní zástupce Milan Vacek dnes řekl, že propuštění obviněného z vazby u soudu sám navrhoval: „Tato věc je ve stadiu, kdy již vazba není potřeba, uvažuje se o změně právní kvalifikace. Zatím důkazy, které byly opatřené, k takové úvaze vedou.“ Obviněný se po rozhodnutí soudu může vrátit domů, soud mu uložil hlásit se jednou za tři týdny u probačního úředníka.

„Neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že budu usilovat, aby to vůbec před soud nepřišlo, protože v jednání obviněného osobně spatřuji nutnou obranu. Ale protože vyšetřování není ještě na úplném konci, tak jsem prozatím uplatnil alespoň návrh na mírnější právní kvalifikaci,“ řekl po rozhodnutí soudu Teryngel s tím, že obviněný v době střelby byl pod vlivem alkoholu; podle znaleckých posudků však nehrál významnou roli.