Případ kontroverzní islámské knihy možná skončí u soudu

Případ kolem kontroverzní islámské knihy zřejmě skončí u soudu. Podle zjištění České televize policie podala návrh na obžalobu. Z vydání knihy byl už dříve obviněn předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka. Policie ale konkrétní jména neřekla. Kvůli knize loni v dubnu policisté zasahovali v objektech Ústředí muslimských obcí. Vnikli tam během modlitby, což vyvolalo kritiku ze strany muslimů.

„Vyšetřování bylo ukončeno s návrhem na podání obžaloby kvůli podezření z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Spisový materiál byl na Státní zastupitelství pro Prahu 1 s návrhem na podání obžaloby předán 8. dubna,“ řekl ČT mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták s tím, že konkrétní jména nemůže komentovat. Žalobce Jan Lelek pouze uvedl, že návrh byl podán na jednu osobu.

Podle dřívějších informací se obvinění týká knihy Základy tauhídu - Islámský koncept Boha od Bilala Philipse, který kvůli publikaci nesmí do některých západních zemí. Kniha je v některých státech také zakázána.

Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě loni 25. dubna. Vladimír Sáňka byl později obviněn z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, za což hrozí až deset let vězení. Sáňka je podezřelý z toho, že v Česku zajistil vydání knihy a distribuoval ji.

Zásah v mešitě vyvolal kritiku i z řad diplomatů

Loňská policejní razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si proto stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci zásahu. Nelíbilo se jim například, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi.

Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku. Policie prý má důkazy o tom, že vyzvala lidi s diplomatickou imunitou, ženy, děti a zdravotně postižené, aby místo zásahu neprodleně opustili. Policisté podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého šli do zásahu s tím, že by na místě mohli být lidé, kteří u sebe mají zbraně. To se pak podle něj i potvrdilo, následnou prověrkou ale kriminalisté zjistili, že ti, kteří u sebe zbraň měli, ji drželi legálně.