Cestovní portál Travelsun podle policie šidil klienty

České Budějovice - Policie obvinila provozovatele portálu Travelsun.cz, který nabízel levné zájezdy. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo). Portál podle jihočeské policie, která se případem zabývá, ošidil 35 lidí o více než půl milionu korun, když od nich vybral peníze předem, ale zájezdy pak neposkytl. Portál policie už loni zablokovala.

Policejní mluvčí Milan Bajcura uvedl, že policisté v souvislosti s případem obvinili jednu fyzickou osobu a jednu právnickou osobou, tedy firmu. „Jedná se konkrétně o prověřování případu legalizace výnosu z trestné činnosti firmy, která se zabývá turistickým ruchem,“ řekl rozhlasu. Podle ČRo je zmíněnou firmou pražská společnost Am Basten Ankauf, která portál provozovala, a fyzickou osobou její jednatel Martin Otáhal.

Portál požadoval platbu před uzavřením smlouvy

Firmě hrozí zákaz činnosti a jednateli až tři roky vězení. Radiožurnál dále uvedl, že podle klientů požadoval Travelsun zaplacení zájezdu ještě před uzavřením smlouvy. „Zaplatil jsem, ale samozřejmě nepřišlo nic,“ stěžoval si jeden ze zákazníků na webu Cestovatel.cz. Travelsun takto údajně připravil o peníze řadu lidí, policii se jich přihlásily desítky.

„Způsobili 35 zákazníkům škodu za více než 544 tisíc korun,“ řekl rozhlasu mluvčí Bajcura a nevyloučil, že padnou obvinění z dalších trestných činů. Jednatel Am Basten Ankauf Otáhal podle ČRo nechtěl vývoj v případu komentovat, ale loni deníku E15 tvrdil, že o portálu vůbec nevěděl, společnost prý založil pro neznámého muže.

Podle E15 se Otáhal zakládáním firem zřejmě živí, v obchodním rejstříku totiž figuruje v desítkách firem. Firma Am Basten Ankauf byla zapsána do obchodního rejstříku teprve loni pátého června, a to se základním jměním ve výši jedné koruny. Už v srpnu pak policie zablokovala portál Travelsun.cz, který firma provozovala.