Zubní technici hrozí: Přestaneme vyrábět hrazené zubní náhrady

Praha - Zubní technici nechtějí za stávajících podmínek dál vyrábět zubní náhrady zcela hrazené pojišťovnou. Tvrdí, že se jim nevyplatí. Už sedm let za ně totiž dostávají stejnou částku. Výrobní náklady, třeba ceny materiálu, se přitom podle nich každým rokem zvyšují. Ministerstvo zdravotnictví už loni slibovalo, že úhradu od letoška zvýší. Teď ale říká - nejdřív analýzy a teprve potom bude nějaké rozhodnutí.

Události: Zubní technici si stěžují na málo peněz (zdroj: ČT24)

„Aktuálně úhrada za celkovou náhradu činí asi 3560 korun, přičemž zubní technik dostává v průměru kolem 2 tisíc korun,“ uvedla Alexandra Seidlová prezidentka Komory zubních techniků. To je podle Komory zubních techniků likvidační. Od loňského roku proto žádá ministerstvo zdravotnictví o víc peněz. „Na sněmu jsme prohlásili, že už nebude v našich možnostech náhrady vyrábět, to platí. A náklady nám opět narostly,“ dodala Seidlová.

„V tuto chvíli si vyměňujeme názory s pojišťovnou, s komorou. Až si toto vyjasníme, tak teprve můžeme hovořit o tom, jestli úhrada bude nebo nebude navýšena,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp. Ještě loni v říjnu přitom ministerstvo žádost techniků nezpochybňovalo, tvrdilo ale, že se kvůli navýšení bude muset změnit zákon. „K připomínkovému řízení by to mělo být předloženo na začátku příštího roku. Reálně by se ta výše úhrad mohla změnit v průběhu příštího roku,“ uvedla v říjnu 2014 mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Zubní technici budou o dalším postupu rozhodovat na dalším sněmu, který mají příští týden. Jednou z variant je i to, že se náhrady hrazené ze zdravotního pojištění přestanou vyrábět a budou se nabízet jenom ty, které si pacienti platí zcela sami.