Při výběru z bankomatu pozor: skimmeři jsou stále vynalézavější

Praha – Za poslední rok se přes sto bankomatů v Česku pokusili ovládnout skimmeři, což jsou kopírovači bankovních karet. Ve 34 případech se jim to povedlo a vybrali peníze z účtů nic netušících majitelů. Skimmeři používají více způsobů, jak se k potřebným údajům dostat, podle expertů je jediným bezpečným způsobem při výběru z bankomatů důkladné zakrývání klávesnice při zadávání PIN kódu.

Jednu ze skupin zadržela pražská policie, podle které ukradli skoro dvě stě tisíc korun. U dvojice zlodějů našli i čtečku, která umí okopírovat data z magnetického proužku na bankovní kartě, i promyšlenější verzi, kde zadávání PINu snímá kamera.

Peníze pak vybírali jejich komplicové v zahraničí. Skimmeři využívají toho, že jsou v zahraničí stále bankomaty, které ještě nepoužívají čipy, ale magnetické proužky. „Především jsou to trhy ve Spojených státech, v jižní Americe, v Asii,“ vysvětluje předseda bezpečnostního výboru Sdružení pro bankovní karty Zdeněk Dočkal. Podle něj je čip stále neprolomený – jde tak o bezpečnou technologii.  

Jenže běžný uživatel pozná bankomat s falešnou čtečkou jen obtížně, vypadá totiž stejně jako originál a bliká stejnou barvou. Poznat se dá třeba podle toho, když jde karta špatně vložit nebo vytáhnout.

Bezpečný způsob výběru? Zakrývat rukou klávesnici (zdroj: ČT24)

Zloději ale využívají ještě důmyslnější verzi: ke sběru dat jim slouží čtečka, která u některých bankomatů otevírá dveře – PIN pak sleduje kamera přímo u bankomatu: „V podstatě když to spáruje dohromady, tak může vyrobit padělek platební karty,“ vysvětluje jeden z policistů.

Ani to však není všechno, ještě vychytralejší verze se objevila v zahraničí, kde zloději k získaní PINu používají termokameru. Ta pak podle některých studií dokáže ukázat stisknutá tlačítka ještě 40 sekund po doteku. V Česku se ale zatím podle policie tato varianta nevyskytla.