Ústecký Činoherák dostane cenu za občanskou statečnost

Praha – Cenou Františka Kriegla, kterou uděluje za občanskou statečnost, ocení Nadace Charty 77 spolek Činoherák Ústí. Porota ocenila, jak se Činoherák, který navázal na tradici Činoherního studia, vyrovnal s politickým tlakem, který vedl k zániku původní instituce.

Podle Nadace Charty 77 předchozí vedení města Činoherní studio prakticky zlikvidovalo. „Členové souboru se však nevzdali a za nebývalé občanské podpory obyvatel Ústí, která následně vyvolala celostátní vlnu solidarity, pokračovali v činnosti v těžkých improvizovaných podmínkách,“ uvedla nadace.

Zástupci Činoheráku převezmou cenu v květnu v rezidenci pražského primátora.

Nadace Charty 77 o Činoheráku Ústí:

„Byli vystaveni nebývale hrubému a nekulturnímu mocenskému ataku, přívalu lží a projevům primitivní papalášské arogance.“

Nadace Charty 77 uděluje Cenu Františka Kriegla od roku 1987 za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost či demokracii. V minulosti ji dostali například hudebník Karel Kryl, bývalý disident a polistopadový český premiér Petr Pithart nebo novinářka Petra Procházková. Loni ocenila nadace Boženu Fukovou, která v roce 1968 spolu s Františkem Krieglem a dalšími dvěma poslanci hlasovala proti Smlouvě o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk, a bývalou kontrolorku kvality dálnic Miloslavu Pošvářovou.