Vnitro chce mezi dobrovolníky rozdělit o pět milionů víc

Od poloviny příštího roku by si neziskové organizace mohly rozdělovat místo současných deseti o pět milionů korun navíc. Počítá s tím návrh zákona o dobrovolnictví z dílny ministerstva vnitra, které dotace rozděluje. Úřad si od vyššího finančního příspěvku slibuje, že k dobrovolné pomoci přiláká víc lidí.

Reportáž: Vnitro chce posílit dobrovolnictví (zdroj: ČT24)

Dobrovolnické organizace požádaly pro letošní rok o dotace ve výši přes 32 milionů korun, v rozpočtu ministerstva je už pátým rokem k tomuto účelu vyhrazena pouze desetimilionová částka. „Z důvodu silného podfinancování a stoupajícího zájmu o dobrovolnickou službu není současný stav, kdy je na dobrovolnickou službu od roku 2011 vyčleněno 10 milionů korun, dlouhodobě udržitelný,“ uvádí se v návrhu zákona. Pokud by v současné podobě sněmovnou, zvýšil by od příštího roku rozdělovanou částku o třetinu.

„Předpokládáme trvalé navýšení rozpočtu ministerstva o pět milionů korun od roku 2016 na výsledných 15 milionů ročně,“ uvádí dokument. Další dva roky by se pak měl rozpočet zvyšovat o pětinu. Tedy v roce 2017 na 18 milionů a v roce 2018 na 21,6 milionů korun.

Jiří Tošner z Národního dobrovolnického centra Hestia navýšení vítá, zároveň však dodává, že částka potřeby nepokryje: „Těch zhruba deset milionů dostalo ministerstvo vnitra už před více než deseti lety, kdy ale bylo akreditovaných jen pět nebo deset organizací, zatímco teď je jich přes stovku. Deset i patnáct milionů, je to stále strašně málo. Ale všichni víme, jak je to s rozpočtem.“ Zároveň připomněl, že peníze dobrovolníkům vydávají i jiné rezorty. „Třeba ministerstvo kultury dává peníze na dobrovolníky v knihovnách,“ uvedl.

„Ta práce má smysl“

Příklad toho, jak dobrovolnictví funguje, nabízí například pražská Thomayerova nemocnice, kde dobrovolníků působí celá stovka. Jedním z nich je i penzistka Marie Čížková, která v dobrovolné práci spatřuje vhodný způsob, jak naplnit volný čas, a na místní neurologii už osm let navštěvuje děti, z nichž většina trpí epilepsií. „Když jsem odcházela a holčička mi řekla – mám tě ráda, bylo to potěšení, že ta práce má smysl,“ říká.

V nemocnicích dobrovolníkům platí pojištění, kdy a kam mají dobrovolníci dorazit, potom plánuje nemocniční dobrovolnické centrum. A právě koordinátorům by přilepšení v nových dotacích mohlo pomoct. „Když mohou organizace zaměstnat koordinátora, dát mu počítač, místnost a připravit ho, tak dobrovolníků může zvládnout víc,“ podotýká Tošner.  

Vnitro avizuje čtyřmiliardový přínos

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu a Národního dobrovolnického centra Hestia působí v Česku kolem 1,2 milionu dobrovolníků, pravidelně a bez nároku na odměnu jich pracuje dvacet tisíc. Nový zákon by podle vnitra zvýšil počet dobrovolníků o třetinu. Z čeho odhad vychází, ale není z návrhu zcela zřejmé.

Vnitro se argumentuje ještě jedním nemalým číslem; připomíná, že veřejný sektor má z práce dobrovolníků značný přínos. Po přijetí nového zákona a očekávaného navýšení dobrovolníků by to měl být objem práce až za čtyři miliardy ročně. Návrh normy o dobrovolnictví již prošel připomínkovým řízením. Termín projednání na vládě ale zatím nebyl stanoven.