Počasí se uklidnilo. Po větrném týdnu jsou však stomilionové škody

Rozmary počasí již neohrožují žádný český region. Vítr se utišil, nehrozí již ani silné sněžení či naopak povodně. Mohlo proto začít konečné sčítání škod, které počasí v uplynulém týdnu způsobilo. Podle pojišťoven jsou po vichřici tisíce škod ve stomilionové hodnotě. Účet přitom ještě není zcela konečný, podle odhadu České spořitelny by se mohl zvýšit ještě zhruba o třetinu.

Vítr v posledních dnech odnášel střechy a shazoval stromy, větve i stožáry. Mnoho z nich spadlo na domy či auta. Navíc několikrát padaly kroupy. Lidé proto chtějí nahradit škody za více než sto milionů korun, k nejrozsáhlejším patří třímilionová škoda na střeše administrativní budovy v Brně.

Česká pojišťovna má nahlášeno 2800 škod za 64 milionů korun. „Naši experti odhadují, že klienti celkem nahlásí až 4000 pojistných událostí,“ upozornila přitom mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Více než deset milionů chtějí v součtu klienti i po většině dalších velkých pojišťoven – Kooperativa obdržela žádosti o náhradu 1700 škod za 60 milionů korun, klienti Generali nárokují 11 milionů korun za 500 událostí, podobné počty jsou také u ČSOB pojišťovny a Allianz, u pojišťovny Uniqa již jsou žádosti o náhradu 250 škod za 15 milionů korun. Česká podnikatelská pojišťovna zatím ví o 350 škodách za 7,5 milionu korun, mezi ně patří i čtvrtmilionové poškození střechy krkonošské Luční boudy.

Lesníci a zemědělci začali sčítat škody po vichřici. Ty půjdou zřejmě do milionů. V Národním parku Šumava silný vítr zničil téměř čtyřicet tisíc kubíků dřeva. Zemědělci na jihu Moravy mají zase obavu ze špatné úrody brambor. Vítr jim potrhal fólie, které v zimě zakrývají celá pole.

Mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák

„Odhadujeme, že nám větrná kalamita polámala a vyvrátila zhruba třicet devět tisíc kubíků dřeva.“

Počty ale nejsou konečné. „Od rána zvoní telefony jako o život a stále evidujeme nové případy,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Podle mluvčí pojišťovny Uniqa Evy Svobodové lze očekávat například ještě škody, které lidé objeví na svých rekreačních objektech, až k nim přijedou.

Velikonoční prázdniny jsou leckde na sněhu – čerstvě napadlém

Návštěva na chatě přitom nemusí připadnout v úvahu ani v průběhu velikonočních prázdnin vzhledem k přetrvávajícímu chladnému počasí. To je patrné zejména na horách, které ani začínající duben nepřesvědčil o tom, že přišlo jaro. Na Lysé hoře v Beskydech během noci napadlo 15 centimetrů nového sněhu a řidičům v řadě krajů znepříjemňoval pohyb silný vítr nebo vznikající sněhové jazyky. Výstraha před jejich tvořením trvala až do dnešního poledne.

NOVÝ SNÍH: Nejvydatnější sněžení v noci potkalo Moravskoslezský kraj, kde napadlo až 15 centimetrů nové pokrývky a v beskydské části regionu může sněžit i během dne, v nižších polohách se očekávají smíšené srážky či déšť, které budou během dne postupně ustávat. Nový sníh leží také ve vyšších polohách Pardubicka, s kluzkými vozovkami musejí motoristé počítat zvláště v okolí Poličky, Svitav, Žamberku, Hlinska, Lanškrounu, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí a Skutče.

JAZYKY: V Plzeňském kraji byla ráno na některých silnicích ledovka, zejména ve výškách nad 600 metrů nad mořem. Náledí či sněhové jazyky hrozily například na Šumavě, v Brdech nebo v okolí Bezvěrova na severním Plzeňsku. Jazyky se ráno tvořily také v Krušných a Jizerských horách, na Žďársku, u Poličky na Pardubicku. Souvislá vrstva sněhu krytá posypem zůstávala na Jesenicku, uježděná sněhová vrstva leží v Krkonoších a vysočinských silnicích nižších tříd.

TÁNÍ: Rozbředlý sníh ležel ve vyšších polohách Ústeckého a Libereckého kraje (Jablonecko a Semilsko), kvůli hustému sněžení také v nejvyšších partiích Olomoucka. Mírné noční sněžení zanechalo stopy také na silnicích jižní Moravy, tající sníh ležel hlavně na vedlejších tazích, hlavní tahy byly holé a mokré.

Počasí o velikonočním víkendu

pátek se odpoledne obejde už prakticky bez přeháněk a teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 stupni Celsia. Mráz se udrží hlavně v nočních hodinách. O víkendu se tak doporučuje opatrnost na silnicích v ranních a nočních hodinách, kdy mohou komunikace namrzat. Náledí se může vyskytnout kdekoliv, protože teploty pod nulou se očekávají v podstatě na celém území republiky. Jinak budou teploty přes den kolem pěti stupňů. "V pondělí se začne trochu oteplovat, ale jen nepatrně. Odpolední teploty budou pět až devět stupňů. Hranice sněhových přeháněk bude stoupat. Sněhové by měly být už jenom na horách," řekla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Pozvolné oteplení přijde až po Velikonocích, další dny by měly přinést teploty přes deset stupňů.