Boj přísného žalobce a Kottových končí. Soud rozhodne o vítězi

Praha – Dostanou manželé Kateřina Kottová (dříve Pancová) a Petr Kott devítiletý nepodmíněný trest, jak požaduje státní zástupce Petr Jirát? Rozhodnout v této části kauzy údajné korupce kolem exposlance a bývalého hejtmana Davida Ratha by dnes měl Krajský soud v Praze. Jirát se dožaduje také propadnutí majetku manželů, sám se netají tím, že navrhuje nejpřísnější tresty, které ale považuje za adekvátní. Státní zástupce vedl svou závěrečnou řeč mimořádných deset hodin a manžele Kottovi svou přísností vyděsil. Byli by z nich bezdomovci, reagoval za ně jejich advokát Tomáš Sokol na návrh propadnutí majetku.

Jirátův ostrý direkt: Kottovi korupci organizovali

Jirátova nekompromisnost plyne z jeho přesvědčení, že bývalá ředitelka kladenské nemocnice a někdejší náměstek krajských nemocnic byli hlavními organizátory korupčního systému při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Prostřednictvím tohoto systému pak dokázali ovládat tendry ve všech středočeských nemocnicích, což jim otevřelo prostor, aby s nimi mohli manipulovat. Vytipovali si pak společnost, které nabídli vítězství ve výběrovém řízení za provizi.

Žalobce Petr Jirát dozorující kauzu Davida Ratha a spol.
Zdroj: ČT24

Ve zdravotnických zakázkách pak podle Jiráta uspívaly tytéž tři společnosti - Puro-Klima, Hospimed a B. Braun Medical. „Tyto firmy se stále točí v zakázkách, jen si mění role výherců soutěže,“ řekl při své závěrečné řeči. Do Rudné, kde manželé Kottovi žijí, si měl po podpisu každé zakázky pro svůj podíl přijet i sám David Rath. Kottovi tak podle zástupce postupovali promyšleně jako organizovaná skupina, přičemž Rath prý o všem věděl a měli v něm „krytí“ coby v hejtmanovi Středočeského kraje. Při převzetí krabice od vína s několika miliony korun byl nakonec Rath také zatčen.

Defenziva Kateřiny a Petra Kottových: „Vinu necítíme“

„Necítím se vinen ve smyslu obžaloby,“ pronesl v reakci na obvinění Kott a jeho manželka konstatovala obdobné stanovisko: „Necítím se vinna tím, co mi obžaloba klade za vinu.“ V obžalobě jsou podle ní nesrovnalosti, jejich obhájce Tomáš Sokol pro ně žádá zbavení viny. Kott Jirátovu závěrečnou řeč ještě stručně zkritizoval, byla podle něj neférová. „Gigantický demagog, víc k tomu nemám co říct,“ prohlásil.

Kottová se před soudem po Jirátově řeči rozhovořila o poznání emotivněji. Vyzdvihla svou kariéru lékařky, kterou by trestem v okamžiku ztratila. Podle pravidel lékařské komory by jí totiž propadla odborná atestace. „Už bych se nemohla živit jako lékař,“ posteskla si. Podle přítomných u soudního líčení ji očividně ohromil Jirátův návrh na propadnutí majetku. Policie totiž už manželům zadržela majetek za přibližně 30 milionů korun. Ztráta zbývajícího majetku by pro oba manžele mohla být likvidační, zmínil Sokol.

Exšéfka kladenské nemocnice považuje za nesmysl, že by vůbec měla možnost zasahovat do řízení jiných nemocnic, ačkoliv ta její byla na základě smlouvy nadřízena ostatním. O samostatnosti vedení nemocnic vypovídali podle ní před soudem všichni jejich ředitelé.

Pravý hák Ivany Salačové: Spolupracující obivněná

„Nemůžu se z toho vzpamatovat. Spadl mi kámen ze srdce,“ prohlásila někdejší ředitelka a jednatelka stavební společnosti FISA Ivana Salačová poté, co jí Jirát navrhl status spolupracující obviněné. Jako jediná z obžalovaných se totiž ke korupci přiznala a pomohla vyšetřovatelům při rozkrývání korupčních mechanismů. Jirát pro ni navrhl tříletou podmínku s tím, že se výraznou měrou svým přiznáním podílela na odhalení celé skupiny. Nyní je ale na rozhodnutí soudu, zda její spolupracující pozici při konečném verdiktu uzná.

Ivana Salačová čeká před soudní síní
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Podle Sokola je ale její výpověď účelová. Je prý sice legální, ze spolupráce s vyšetřovateli má ale prý Salačová i jiný prospěch. Advokát má pochybnosti o její další činnosti, která může být v rozporu se zákonem. Naznačil, že se tím policie mohla přestat zabývat výměnou za její přiznání v Rathově kauze. „Já jí nevěřím,“ konstatoval.

Komu soud zvedne vítěznou paži?

Mluvčí pražského krajského soudu Zuzana Steinerová už zapověděla médiím možnost dnešní verdikt vysílat živě. Zároveň má být vstup veřejnosti do soudní síně od začátku organizován, protože se počítá s velikým zájmem. Zda senát krajského soudu nakloní misky vah slepé justice na stranu razantního žalobce, nebo uzná obranu obžalovaných, by mělo být po dnešku jasné.

Tresty navrhované obžalobou:

  • Petr Kott: 8–9 let a propadnutí majetku
  • Kateřina Kottová (Pancová): 8–9 let a propadnutí majetku
  • Manažer Konstruktivy Branko Tomáš Mladý: 5 let
  • Manažer Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský: 5 let a propadnutí majetku
  • Předseda představenstva firmy Puro Klima Martin Jireš: 5–6 let a propadnutí majetku
  • Ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová: 3 roky podmíněně
  • jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák: 5 let
  • manažer firmy B. Braun Medical Jan Hájek: 2 roky
  • manažer firmy Pohl Václav Kovanda: 3 roky podmíněně s odkladem na 4-5 let

Sám Rath se dnes verdikt nedozví, kvůli průtahům soud jeho případ projednává zvlášť. Kvůli urychlení procesu vyloučil soud z hlavního líčení rovněž další tři případy k samostatnému projednání. Důvodem jsou zdravotní a jiné problémy na straně advokátů. Rozhodnutí se týká Lucie Novanské ze společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, a manažerů společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Jejich firma se podílela na stavební zakázce, kterou údajně provázela korupce.

Kauza Rath přehledně