Policie ukončila vyšetřování firem spojených se zmanipulovanými tendry

Policie ukončila vyšetřování takzvané druhé vlny v kauze Rath. V ní policie loni na podzim rozdala obvinění osmi firmám zapleteným do zmanipulovaných tendrů ve Středočeském kraji a devíti fyzickým osobám, včetně samotného exhejtmana Davida Ratha. „Mohu uvést, že policejní orgán považuje již vyšetřování za ukončené a v průběhu dubna se budou obvinění seznamovat se spisem,“ řekl ČT státní zástupce Jiří Pražák, jenž má případ na Vrchním státním zastupitelství v Praze na starosti.

„Počet obviněných se během vyšetřování nezměnil, je to stále osm právnických a devět fyzických osob,“ dodal Pražák. Obviněni byli z přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Mezi obviněnými firmami figuruje například Metrostav, včetně některých jeho manažerů, nebo firma JIPE, dříve FISA, stavařky Ivany Salačové, která v kauze Rath figuruje jako spolupracující obviněná. Obviněné firmy se měly podílet na údajně zmanipulovaných zakázkách ve Středočeském kraji. Konkrétně se mělo jednat například o rekonstrukci zámku Buštěhrad nebo modernizaci krajských nemocnic.

Další obvinění kvůli těmto zakázkám obdržel na podzim i David Rath. „Podle mých informací by se mělo v novém obvinění klienta v jednom případě jednat o zakázku na dodávku záchranných vozů pro záchrannou službu Středočeského kraje. Kdo jsou další obvinění, nevím,“ řekl už dříve jeho advokát Roman Jelínek. A novým obviněním čelí i Kateřina a Petr Kottovi, údajně v souvislosti s firmou Metrostav.

Zákon, který umožňuje trestat firmy, platí v Česku už přes dva roky, od ledna 2012. Za trestné činy lze právnickou osobu potrestat jejich zrušením, propadnutím majetku, peněžitým trestem, propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty, zákazem činnosti až na dvacet let, zákazem plnění veřejných zakázek, účasti v koncesním řízení nebo ve veřejné soutěži, zákazem přijímání dotací a subvencí.

  • KONSTRUKTIVA BRANKO - Firma předloni na jaře vyhrála soutěž na rekonstrukci zámku v Buštěhradu za bezmála 215 milionů korun. Podle policie byl projekt předražený. Bývalý obchodní ředitel stavební společnosti a jeden z obžalovaných Tomáš Mladý (50) podle vyšetřovatelů úmyslně navýšil rozpočet. Údajně tím chtěl získat nejméně jedenáct milionů korun. Měl prý na tom podíl také ředitel firmy Pavel Drážďanský (52), který je rovněž mezi obžalovanými. Konstruktiva Branko ale měla „vyhrát“ i zakázku na výstavbu parkoviště a pavilonu v nemocnici Mladá Boleslav. „Křoví“ v tendru měl podle obžaloby dělat například i Metrostav, kterému na oplátku podobně pomohla Konstruktiva u zakázky pro kladenskou nemocnici. Konstruktivu Branko nicméně dohnala její špatná pověst. Vlastníci se ji sice snažili zachránit převedením na společnost Tenton, ta ale kvůli nedostatku zakázek zkrachovala a je v konkurzu.
  • FISA - Ředitelka a do předloňského léta jednatelka stavební společnosti FISA (dnes JIPE) Ivana Salačová (54) má statut spolupracující obviněné. Policie ji stíhá kvůli předraženým zakázkám na rekonstrukci zámku Buštěhrad a úplatkářství při opravě hostivického gymnázia.
  • POHL - Člen představenstva stavební firmy Václav Kovanda (53) čelí obžalobě, že spolu se Salačovou předal úplatek necelé tři miliony korun, aby vyhrál tendr na rekonstrukci Gymnázia Hostivice. Ze zakázky za zhruba 30 milionů korun měla firma Pohl podle obžaloby čistý zisk 1,3 milionu.
  • ML COMPET - Společnost podle tisku organizovala pro pět středočeských krajských nemocnic skoro všechna výběrová řízení včetně těch, která uvádějí policejní spisy ke kauze Rath. Obžalovaná členka představenstva administrátorské společnosti Lucia Novanská (34) u soudu vypovídat odmítla. Společnost také vyšetřuje policie, Novanská v ní ale od prosince 2013 nefiguruje.
  • HOSPIMED - Firma měla uplácet při technologických zakázkách pro vybavení nemocnic v Kutné Hoře a Kolíně. Obžalovaný jednatel firmy Jindřich Řehák (52) měl podle spisu předat Kottovi 12 milionů korun za to, že firma obě zakázky získá. Jako v ostatních případech se prý Kott rozdělil o peníze s Pancovou a podíl dostal údajně také Rath.
  • B. BRAUN MEDICAL - Projektový manažer firmy Jan Hájek (48) čelí obvinění z korupce při dodávce zdravotnické technologie pro nemocnici v Mladé Boleslavi. Podle spisu podplácel, aby tendr vyhrál. Pořadatelem tendru byla firma ML Compet. Podle obžaloby umožnila Hájkovi podílet se na zadávací dokumentaci tendru za téměř 70 milionů korun. Hájek za to měl dát Kottovi 6,2 milionu, ten se rozdělil s Pancovou, přičemž Rath měl získat něco přes čtyři miliony korun.
  • PURO-KLIMA - Firma je podle obžaloby zapletená do tendru na lůžka pro domov důchodců a vybavení nemocnic v Kladně a Příbrami. Někdejší předseda představenstva společnosti Martin Jireš (38) předal podle obžaloby úplatek šest milionů korun, aby jeho firma vyhrála. Manažer obvinění odmítá s tím, že vše se odehrálo podle zákona.
  • METROSTAV - Metrostav je stíhaný kvůli plánované rekonstrukci bloku C2 v nemocnici Kladno a kvůli rekonstrukci pavilonu O kolínské nemocnice. U zakázky v Kladně za odhadovaných 227 milionů korun se Pancová s Kottem údajně předem dohodli, kdo zakázku vyhraje. Od Metrostavu za to měli chtít 10 % z vysoutěžené ceny. Dva manažeři firmy Pavel Pilát a Jiří Anděl údajně souhlasili a měli se domluvit na splátkách. Pilát navíc podle policie věděl, že část peněz je i pro Ratha. K zakázce a k předání peněz ale nakonec kvůli zatčení zúčastněných nedošlo.