Nejoblíbenější učitelka stojí za katedrou policejní školy v Holešově

Cenu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získala Hana Pacíková, která vyučuje na policejní škole v Holešově. Zároveň se stala i Dětským Ámosem. Kromě tohoto nejznámějšího učitelského ocenění dnes Marcel Chládek (ČSSD) rozdal také medaile ministerstva školství.

Zítra oslaví Den učitelů všichni kantoři, vybraní dnes byli oceněni. Porota Zlatého Ámose vybrala ze šesti adeptů nakonec Hanu Pacíkovou z Vyšší policejní školy a Střední policejní školy ministerstva vnitra v Holešově ve Zlínském kraji.

Když ji studenti přihlásili, nepředpokládala, že se dostane až do finále. „Opravdu jsem říkala, že regionální kolo absolvuji a tím to končí,“ vzpomněla Pacíková. Ale už postup soutěží jí přinesl pozitiva. „Obohatil se neskutečným způsobem můj vztah se třídou. Nabylo to větších rozměrů a více si sebe vážíme. Spoustu hodin jsme se spolu nasmáli,“ dodala.

Učitelka práva a kriminalistiky zvítězila nejen u patnáctičlenné odborné poroty v čele s Janem Cimickým, ale také u žáků zúčastněných škol. Právě děti ji nejprve vyhlásily Dětským Ámosem. „To bylo šílené štěstí, protože dětská porota, to je pro mě ocenění nejvyšší. A pak už jsem to přála komukoliv z finalistů,“ uvedla Pacíková. Hlavní vítězství už tak pro ni byl šok. Tradiční anketu každopádně potřetí za sebou vyhrála žena, Pacíková na trůnu vystřídala Ivanku Hájkovou. Vítězku čeká v sobotu slavnostní korunovace také na Kantorském bále v Národním domě na Smíchově.

Jak se bojuje o titul Zlatý Ámos

O vítězi Zlatého Ámose se rozhodovalo ve čtyřech finálových disciplínách. V prvním museli učitelé představit sebe a svou školu. Ve druhém padly tři společné otázky, které měly ukázat, nakolik studenti znají své učitele. V jednom případě zazněla dokonce otázka, kdy pedagog dostal první pusu od opačného pohlaví. Třetí úkol byl až do čtvrtka tajný. Finalisté tudíž měli jeden den na přípravu hlášení do školního rozhlasu, že na inspekci přijede Jan Ámos Komenský. Poslední úkol byla pětiminutová „volná jízda“, při níž společně vystupují učitelé se svými žáky. V případě Pacíkové měli secvičenou scénku o rekonstrukci napadení v restauraci, která rozesmála všechny přítomné.

Ámos nezapomněl ani na další

Udělovaly se také doprovodné ceny pro učitele vybraných předmětů. Zde mohli uspět všichni účastníci. Nejlepší fyzikářkou se stala Jana Czuchová ze ZŠ TGM v Hrádku nad Nisou. Matematický Ámos letos připadl Martině Hudecové ze ZŠ na Kavčích horách. V kategorii Ámos chemikář uspěl jako jediný z finalistů v dílčích cenách Radek Matuška z brněnské chemické průmyslovky. Titul Ámos sympaťák za výhru v sms hlasování získal ještě jeden finalista - dějepisář Jiří Janovský ze základní školy v Nučicích.

Mezi nominovanými ve finále byli také Barbora Holasová ze základní a mateřské školy Spálov, Bohumila Janovská z Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala a Tomáš Jůzl ze základní školy v Humpolci. Tradiční anketa Zlatý Ámos se vyhlašuje už 22 let. Letošního ročníku ankety se zúčastnilo rekordních 55 učitelů nebo učitelek. Vůbec poprvé byli ze všech krajů České republiky.

  •  "Mnohokrát jsem říkal, že bych si velmi přál, aby nejdůležitější budovou v obci byla škola a nejdůležitějším povoláním učitel," prohlásil prezident Miloš Zeman při setkání se šesti finalisty na Pražském hradě. Podruhé v historii ankety totiž finalisty přijal i prezident.

Více ocenění v jeden den

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se účastnil vyhlášení vítěze Zlatého Ámose, ale vedle toho dnes předal i 42 učitelům medaili ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Čtrnáct pedagogů dostalo stříbrnou medaili 1. stupně za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost. Patří mezi ně třeba Blanka Jakoubková z Lounska s padesátiletými zkušenostmi, Bohumír Novák vyučující technické předměty, pedagog a autor učebních textů o matematice Dag Hrubý, odborník na neurologii Pavel Kalvach, divadelník a učitel herectví Václav Martinec nebo Ladislav Skokan, který vyučuje geografii.

Bronzovou medaili 2. stupně pak ministr předal pedagogům a ředitelům, kteří působí ve vzdělávání handicapovaných a sociálně znevýhodněných dětí nebo se starají o rozvoj školy a její zapojení do různých odborných soutěží nebo evropských projektů. Sem se zařadil i první vítěz ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos Petr Martínek.