Policejní důstojníci se dočkají nového šatníku

Praha – Na policejních uniformách se objeví nové důstojnické hodnosti – stříbrné osmicípé hvězdy tak nahradí pěticípé zlaté, přibyde i červené lemování. U nižších hodností to budou stříbrné trojcípé hvězdy. Změnu za více než šest milionů korun schválila vláda. Hodnosti se budou našívat na nové uniformy, které policisté postupně oblečou během příštích čtyř let.

Policejní důstojníci se dočkají nového šatníku (zdroj: ČT24)

Výměna uniforem by měla každý rok vyjít na 130 milionů korun. Kromě nákladů na výrobu nových hodností schválené nařízení počítá například se čtyřmi miliony korun na dovybavení a výměnu poškozeného materiálu. Policie také bude muset v roce 2020 zlikvidovat nepotřebné vzory ze skladů za více než tři miliony. Za samotné zničení pak zaplatí 100 tisíc.

Oblečení do terénu má být příjemnější

Policie plánuje postupnou obměnu a modernizaci výstroje, protože současné oblečení bývá terčem kritiky. Policisté si nejčastěji stěžují na kalhoty, ve kterých chodí po ulicích. Problémy jsou s jejich velikostmi, materiálem a rezavějícími zipy. Policisté v terénu budou například nově oblečeni do kalhot ze softshellového materiálu, dostanou také polokošile do terénu, bundy na zimu i léto, reflexní vesty s kapsami, termotrička, kšiltovky, bundokošile a zásahové kombinézy.

Policejní důstojníci se dočkají nového šatníku
Zdroj: ČT24

V Česku je zhruba 40 tisícovek policistů. Inspirací pro některé části nové výstroje bylo oblečení policistů v Rakousku, Německu a Nizozemsku. Změn doznají také uniformy, kterým barevně dominuje tmavě modrá až černá barva. Připomínat by měly obleky z období první republiky.