Česko čeká nejteplejší den týdne. Rtuť poroste k dvacítce

Obyvatelé Česka mohou již několik dní vítat jaro a dnes se podle předpovědi počasí dokonce dotknout léta. Podle meteorologů se budou průměrné denní teploty pohybovat průměrně kolem 15 stupňů, na některých místech se ale očekává až 19 stupňů. Středa se tak má stát nejteplejším dnem tohoto týdne, blížící se Velikonoce zřejmě budou chladnější.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 a 17 stupni Celsia, avizovanou devatenáctku mohou podle Českého hydrometeorologického ústavu čekat obyvatelé Polabí a Slezska. V Karviné už včera naměřili bezmála sedmnáct stupňů.

Sněhu na hřebenech hor leží stále mnoho, nejvíc v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech, přičemž na Lysé hoře ráno naměřili 91 centimetrů. Protože ale teploty sahají až k deseti stupňům, sníh postupně taje. Vody ve sněhu je v Česku přibližně 3 miliardy hektolitrů. Podle hrubého odhadu je to stejné množství vody, které se vejde do přehrady Lipno. Za poslední týden odteklo, třeba z Lysé hory, 85 litrů z každého čtverečního metru.

image_639025
Zdroj: ČT24

Tání bude postupné a jarních povodní se Česko bát nemusí. Zaručí ho i teplotní pokles. Už během dne totiž začne od jihu přibývat oblačnost a večer se může ojediněle přidat déšť. Středeční teploty se proto nebudou ani v následujících dnech opakovat, ve čtvrtek i v pátek meteorologové očekávají oblačnou oblohu s přeháňkami a teploty do dvanácti stupňů. Stejné počasí má vydržet až do konce týdne.

Jaké se dají příští týden očekávat Velikonoce, ovšem stále není jasné. Meteorologické modely se zatím příliš neshodují. Častěji se zatím přiklánějí k proměnlivější a spíše velké oblačnosti, místy s deštěm a také k nižším teplotám i pod 10 stupni.