Stropnický: Zemanova účast na přehlídce v Moskvě není nejšťastnější

Praha – Účast prezidenta Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Moskvě není nejšťastnějším rozhodnutím. V televizi Prima to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Naopak potřeba uctít padlé sovětské vojáky ve druhé světové válce je podle něj nesporná. Zemanovu účast na moskevské přehlídce v uplynulých dnech kritizovali i někteří další členové vlády a také část opozice. Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove dnes v Bruselu řekl, že by Západ měl zvážit veškeré možnosti pomoci Ukrajině, a to včetně dodávek zbraní určených k obraně.

„Při 70. výročí by se pocta padlým samozřejmě měla a musí projevit,“ řekl ministr. „Asistovat u vojenské přehlídky nepovažuji za nejšťastnější rozhodnutí. Zvlášť v kontextu toho, že by tam naše hlava státu měla být jedna z mála,“ dodal Stropnický. Zdálo by se mu prý vhodné, aby česká hlava státu v této záležitosti postupovala shodně v souladu s hlavami demokratických států. Více kroky Zemana jako svého nadřízeného nechtěl rozebírat.

Ovčáček na Twitteru: Zeman do Moskvy i přes kritiku pojede

Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150 tisíc ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v pátek na Twitteru potvrdil, že Zeman na oslavy i přes výzvy pojede.

Účast Zemana na akci, jíž se většina západních státníků nezúčastní, kritizují například TOP 09 nebo ODS. Podle lidovců není vhodné, aby se za situace, „kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska“, prezident účastnil vojenské přehlídky ruské armády. Uctění padlých při další části moskevských oslav KDU-ČSL nezpochybnila. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik dnes v televizi Prima zopakoval, že on s cestou Zemana problém nemá.

Stropnický: Baltské státy se o svou bezpečnost obávají právem

K událostem na Ukrajině Stropnický řekl, že je skeptický k tomu, zda budou dodržovány dohody o příměří nazývané Minsk 2. Jako příklad uvedl stažení těžké techniky, což je součástí dohod. Pokud by se tak podle něj skutečně stalo, separatisté by museli přejít do defenzivy nebo úplně ztratí svůj vliv. „A to je to poslední, co by si Moskva přála. Takže to je trochu protimluv. Je to trochu zbožné přání, aby to fungovalo. Samozřejmě bych si nepřál nic jiného, ale právě proto, co jsem řekl, jsem skeptik,“ řekl ministr.

Podle Stropnického není nyní vhodné, aby západní země na Ukrajinu dodávaly zbraně. Poznamenal, že při setkání ministrů obrany NATO se taková varianta nikdy vážně neposuzovala. Dodal, že vzhledem k politice Ruska se baltské státy o svou bezpečnost obávají právem. Vyjádřil ale víru, že v Moskvě dojde co nejdříve „k vystřízlivění“ a k racionální politice.

Vrchní velitel sil NATO: Západ by měl zvážit dodávky zbraní Kyjevu

Západ by měl zvážit veškeré možnosti pomoci Ukrajině, a to včetně dodávek zbraní určených k obraně. Na konferenci v Bruselu to dnes řekl vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove. „Jsme svědky toho, že se proti Ukrajině používají diplomatické, informační, vojenské i ekonomické prostředky… A tak si myslím, že Západ by měl v reakci na to zvážit všechny prostředky,“ řekl Breedlove a připustil, že takový krok by sice mohl znamenat destabilizaci situace na Ukrajině, dodal ale, že „nic nedělat může být také destabilizující“.

Šéf sil NATO v Evropě Philip Breedlove
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle Breedlovea také zpravodajské informace NATO ukazují na „znepokojivý“ vojenský vývoj na východě Ukrajiny, kde už téměř rok bojují proruští separatisté proti ukrajinské armádě. Breedlove se pro dodávky zbraní Ukrajině vyslovil podle listu The New York Times již začátkem února. Americká vláda dodávky zbraní zatím nezvažuje. Proti vyslání zbraní na Ukrajinu jsou čeští vládní politici. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek takové dodávky začátkem února označil za „hru s ohněm“.

Zdrženlivě se dnes vyjádřil i ministr obrany Martin Stropnický. V televizi Prima řekl, že Breedloveův citát nezná. „Spíš bych si to dovolil interpretovat jako součást nějaké verbální taktiky, protože nikdy se na ministerských setkáních v alianci, ve smyslu setkání ministrů obrany členských zemí, tato varianta vážně neposuzovala, protože se považuje za kontraproduktivní,“ poznamenal Stropnický.