Podle lidovců by měl Zeman přehodnotit svou účast na oslavách v Moskvě

Praha – Lidovci vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby přehodnotil svou účast na vojenské přehlídce v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války. Podle nich je účast hlavy státu nevhodná. "V situaci, kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska, považujeme za nevhodné, aby se hlava našeho státu po boku představitelů KLDR a Číny zúčastnila této akce," uvedl na brífinku předseda strany Pavel Bělobrádek. Zeman ale výzvu lidovců nevyslyší, uvedl v reakci jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle něj si KDU-ČSL velmi váží obětí vojáků Rudé armády, Spojených států i dalších zemí při osvobozování Československa od německých okupantů. Vyzval proto i místní organizace lidovců, aby si konec druhé světové války připomněly. Bělobrádek nemá nic proti vzpomínce na padlé vojáky, dá se tak ale podle něj učinit jinou cestou. 

„Znovu potvrzuji, že se pan prezident 9. května 2015 v Moskvě zúčastní oslav 70. výročí vítězství nad nacismem. Výzvu KDU-ČSL tedy nevyslyší,“ uvedl dnes na Twitteru hradní
mluvčí Ovčáček.  

Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150 tisíc ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. Jeho účast na oslavách vedle lidovců kritizují také TOP 09 nebo ODS. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ní nemá problém. Podle něj ruští vojáci, kteří padli při osvobozování Československa, nemohou za politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina.