Armáda obmění bitevní vrtulníky, i nové budou víceúčelové

Líně (Plzeňsko) – Česká armáda bude nakupovat nové víceúčelové vrtulníky. Podle ministra obrany Martina Stropnického je nutné nahradit stroje typů Mil Mi-24 a Mi-35, možnost nahradit i čistě bitevní vrtulníky ministerstvo s armádou zamítly. Vojsko je začne vyřazovat již v příštím roce, o rok později by měla začít dodávka první části nových helikoptér.

Ministerstvo zatím zvažovalo, zda stárnoucí víceúčelové bitevní vrtulníky, jejichž historie sahá až do 60. let, nahradí stroji stejné kategorie, nebo zakoupí bitevní helikoptéry. Podle Martina Stropnického však již je rozhodnuto. „Už jsme se dohodli s generálním štábem na těch víceúčelových. Budeme v tom podnikat konkrétní kroky. Výběrové řízení tohoto typu samozřejmě jednak bude přitahovat nějakou pozornost, jednak je složité, náročné, i časově,“ řekl ministr.

Kolik nových strojů Česko pro své vojáky zakoupí, zatím ministr neupřesnil. „Musíme to mít spočítáno tak, jak nám budou dobíhat Mi-24 a 35,“ zdůraznil. Náčelník generálního štábu Petr Pavel však již dříve hovořil o potřebě asi šestnácti nových strojů. Již tehdy mluvil o zájmu o víceúčelové vrtulníky, které mají i transportní prostor, protože jednoúčelové bitevní helikoptéry jsou příliš nákladné.

Pro armádu jsou však vrtulníky důležité a potřebuje je k plnění svých úkolů v NATO. „Vrtulníky patří k jedné z našich specializací v rámci Aliance, takže tuto schopnost si určitě chceme nejen udržet, ale i ji rozvíjet,“ poznamenal ministr Stropnický.

Stroje Mi-24/25, které navzdory více než čtyřicetileté historii Mil stále vyrábí, chce armáda vyřadit mezi lety 2016 a 2018. Nadále jí zůstanou víceúčelové vrtulníky Mi-171 a Mi-17 a W-3 Sokol. Modernizované vrtulníky nyní mají perspektivu služby dalších sedm až osm let a 1500 letových hodin do dalších předepsaných prací," řekl Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.