Měsíc zakryje 70 % Slunce, zatmění můžete sledovat i na webu ČT24

Na celém území Česka dojde dnes dopoledne k částečnému zatmění Slunce. Vrchol nastane zhruba v 10:45, kdy bude zakryto více než 70 procent plochy slunečního kotouče. Oční lékaři ani astronomové však nedoporučují sledovat vzácný úkaz bez patřičných pomůcek, mohlo by totiž dojít k nenávratnému poškození zraku. Kdo tyto pomůcky nemá, může zatmění sledovat živě na webu ČT24.

Střední Evropa sice nepatří mezi ty části planety, kde bude možné sledovat zatmění Slunce v celé jeho kráse. I přesto tu ale Měsíc postupně zakryje tři čtvrtiny Slunce. „Nejdříve budou lidé moci zatmění sledovat na západě republiky, kde začíná plus minus v 9:34 minut. Naopak na východě republiky, třeba v Ostravě, je to až o 6 minut později,“ upřesňuje astronom Štefánikovy hvězdárny v Praze Jakub Rozehnal.

Míra zakrytí Slunce se podle Rozehnala nebude napříč územím Česka nijak zásadně lišit. „Míra zakrytí se liší minimálně od 70 do 75 procent. Není to žádný výrazný rozdíl,“ řekl v pořadu Události, komentáře. K úplnému zatmění Slunce by prý v Česku mělo dojít až v roce 2135, nejbližší dobře dostupné zatmění bude k vidění v roce 2017 v USA.

Přihlížející by ale neměli podceňovat náležitou ochranu očí. Přímé sledování zatmění, byť se slunečními brýlemi, totiž může nenávratně poškodit zrak. Nevhodné jsou i některé podomácku vyrobené pomůcky ze začerněného skla nebo rentgenových snímků. „Nemusí být kvalitní, mohou být poškrábané. Propouští část světla a i malá část světla může poškodit sítnici,“ varuje oční lékařka Jana Mikšovská.

Třeba počítačovou disketu lékaři úplně nezavrhují, musí být ale kvalitní a nepoužitá. Lepší jsou ochranná svářečská skla s filtrem číslo 14 nebo speciální brýle pro sledování zatmění. „Tím ty oči dostatečně dobře ochráníte před jakýmkoli vlivem nepříjemných paprsků, které by to oko mohly poškodit,“ tvrdí optometrista Vít Kolínský. „Ochranné pomůcky je třeba mít i u dalekohledu, a to v podobě speciální folie,“ doplnil lektor ostravského planetária Martin Vilášek.

Úplné zatmění uvidí lidé v Evropě jenom na Faerských ostrovech a Špicberkách, kam vyrazili stovky turistů. Je tam i česká vědecká expedice, jejíhož člena Jakuba Moravce napadl ve čtvrtek ráno lední medvěd. Norské úřady vyzvaly, aby na už teď přeplněné Špicberky kvůli medvědům a mrazu další turisté nejezdili.

Zatmění Slunce bude možné pozorovat v Praze jak na Štefánikově hvězdárně a Ďáblické hvězdárně, které jsou u příležitosti zatmění výjimečně otevřené, tak i v Planetáriu ve Stromovce, kde na celý víkend připravili doprovodný program s názvem Víkend se Sluncem. Na zatmění se připravuje i brněnská hvězdárna na Kraví hoře. Školám a veřejnosti bude otevřena také hvězdárna Astronomického ústavu v Ondřejově. Pozorování zatmění slunce bude probíhat také na terase a v jižní kupoli hvězdárny v Hradci Králové, ve Hvězdárně Žebrák a ve Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích, ve Hvězdárně a planetáriu J. Palisy v Ostravě, pozadu nezůstane ani Hvězdárna Valašské MeziříčíHvězdárna v Třebíči a Hvězdárna v Karlových Varech. Veřejná pozorování budou i na mnoha dalších místech republiky. Například Chomutov organizuje pozorování zatmění s odborným výkladem před základní školou Duhová cesta. Na jihlavském náměstí budou dalekohledy k dispozici před tamním muzeem.

Průběh zatmění v jednotlivých městech
Zdroj: ČT24/http://astro.sci.muni.cz