Rittiga dělí od soudu v kauze Oleo Chemical už jen státní zástupce

Praha - Policie navrhla obžalovat lobbistu Ivo Rittiga a dalších devět lidí v kauze kolem údajného vytunelování firmy Oleo Chemical. Upozornil na to deník Právo. Případ se týká údajně nezákonného vyvádění milionů korun pomocí fiktivních prací. Obvinění se brání tvrzením, že šlo o poradenské služby, nikoli o tunelování firmy. Vrchní státní zastupitelství v Praze bude spis studovat několik týdnů, poté se rozhodne, zda věc pošle k soudu.

„Vyšetřování bylo ukončeno a policie mi podala minulý týden návrh na podání obžaloby. Rád bych měl o možné obžalobě jasno za měsíc, ale spis je vcelku obsáhlý, přivezli mi myslím 36 svazků,“ řekl dozorový státní zástupce Adam Borgula deníku.

Trestní stíhání se týká lobbisty Iva Rittiga, zakladatelů firmy Oleo Chemical Michala Urbánka a Kamila Jirounka nebo třeba Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Organizovaná skupina měla podle policistů vyvádět z firmy peníze. Rittig je obviněný z praní špinavých peněz, další pak z krácení daně či z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Rittigův bývalý účetní chce spolupracovat s policií

Jsou mezi nimi i Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal. Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 milionů korun. Jeden z obviněných šéfů Olea Jirounek to už v minulosti odmítl, šlo podle něj o standardní poradenství. Podle kriminalistů ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro Oleo Chemical finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro dopravní podnik v Praze.

Další obviněný, finanční odborník Jaroslav Kubiska, který dříve spravoval mimo jiné Rittigovy účty, nedávno podle médií při výslechu požádal o pozici spolupracujícího obviněného, což již dříve naznačoval. Jeho výpověď údajně rozkrývá, jak skupina kolem Rittiga vyváděla peníze přes účty v cizině. Dozorující žalobce Borgula o jeho žádosti zatím nerozhodl. Pokud ji přijme, projeví se to až při sepsání obžaloby. Ostatní obhájci Kubiskovo vyjádření zpochybňují.

Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym čelí stíhání také v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical ale souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoliv obvinění stojí na obdobné smlouvě s Cokeville Assets jako v kauze jízdenek.

Vizitka Ivo Rittiga

  • Výše Rittigova majetku je sporná. Když policisté chtěli zajistit jeho majetek v souvislosti s případnou náhradou škody v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, dospěli k závěru, že Rittig oficiálně nevlastní žádné nemovitosti ani v Monaku, ani v České republice.
  • V uplynulých letech byl médii opakovaně označován za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří mají velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované zakázky. Rovněž mu je přisuzován velký vliv na bývalého středočeského hejtmana a dvojnásobného ministra Petra Bendla.
  • Podle tisku se Rittig vyučil prodavačem a praxi absolvoval v pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil jako prodavač do podniku Potraviny Praha a o dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766 tisíc Kčs, za což strávil 3 roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy potrestaly devíti roky vězení. Už v roce 1990 bylo ale po trestu díky prezidentské amnestii. Trest si následně nechal zahladit.
  • Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Podle týdeníku Respekt si Rittigovy firmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh údajně vyveden do České konsolidační agentury.
  • S Rittigovým jménem bývá v tisku spojováno několik kauz. Nejznámější je zakázka na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý lístek. V souvislosti s tímto případem policie loni v únoru obvinila Rittiga a čtyři další osoby z praní špinavých peněz. Rittig se proti tvrzení fondu brání žalobou.
  • Žalob kvůli tvrzením o jeho účasti v podezřelých obchodech podal Rittig v poslední době více. Nelíbila se mu například slova šéfa české pobočky Transparency International (TIC) Davida Ondráčky, který loni v březnu v televizi řekl, že Rittig údajně figuruje „ve fotovoltaické kauze Amun.Re“. Pražský městský soud Rittigovu žalobu loni v září nepravomocně zamítl. Kromě případu s obřími solárními parky u Ralska a Mimoně, jež koupila společnost ČEZ od neprůhledné firmy, byl Rittig podle České televize napojen i na zakázku na sledování aut ČEZ.
  • V červnu 2013 jej místopředseda ČSSD a současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek veřejně nazval „lupičem“. Rittig se kvůli tomu se Zaorálkem soudil a loni v březnu soud rozhodl, že se Zaorálek nemusí za použití výrazu lupič omlouvat. Lobbistovi nicméně přiřkl právo na satisfakci za to, že ho Zaorálek dal do souvislosti se zlatem a penězi nalezenými při policejní razii na úřadu vlády a dalších místech v červnu 2013.
  • Počátkem letošního března podalo státní zastupitelství obžalobu v případu údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle dřívějších informací se žaloba týká Rittiga, exšéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), Rittigova obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal.

(zdroj: ČTK)