Polární záře vymalovala nebe nad českou kotlinou

Praha – Silná sluneční erupce umožnila lidem v ČR sledovat na obloze v noci na dnešek polární záři. Díky silné solární erupci se totiž záře objevila na Zemi mnohem jižněji než obvykle. Tento úkaz se nad naším územím vyskytuje přibližně jednou za dva roky. Už v pátek se mohou astronomičtí nadšenci těšit na částečné zatmění Slunce, které bude viditelné i z našeho území.

Barevnou záři bylo možné snadno vidět nad severním obzorem zejména tam, kde není světelné znečištění. První informace o záři se objevovaly už od večera. „Ti, kteří šli spát před půlnocí, přišli o hlavní divadlo. Ta nejsilnější polární záře byla vidět těsně po půlnoci a byla velmi jasná. Lidé ji popisovali jako světelné sloupy,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Na Slunci došlo podle měření v neděli ke dvěma velkým erupcím plazmatu, vědci proto očekávali, že na Zemi dorazí oblak vyvržené hmoty. Polární záře jsou jeho přímým důsledkem. Proti odhadům byla ale cesta plazmatu k Zemi o 15 hodin rychlejší a jeho intenzita mnohem silnější. Odborníci varovali, že nečekaně velký proud energetických částic by mohl ovlivnit činnost rozvodných sítí a satelitní navigace.

Solární bouře dosáhla na pětibodové škále geomagnetických následků na čtvrtý stupeň, což je kategorie vážné až kritické. Původně se očekával první stupeň. Země tak podle odborníků čelila největšímu elektromagnetickému záření od podzimu 2013. Bouře pátého stupně, považovaná za extrémní, se potkala se Zemí před zhruba deseti lety.

Polární záře podle Wikipedie

"Jde o souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji kolem 100 km (v ionosféře – oblast vysoké koncentrace iontů a volných elektronů). Běžně se vyskytují v polárních oblastech (jižní záře – aurora australis, severní záře – aurora borealis), zatímco ve středních zeměpisných šířkách a zejména v tropech jen výjimečně.

Její jméno Aurora Borealis je složené ze jména římské bohyně úsvitu Aurory a řeckého pojmenování západního větru Boreas. Toto jméno poprvé použil roku 1621 francouzský filozof Pierre Gassendi."

Pavel Suchan: Běžně k vidění tu polární záře není (zdroj: ČT24)