Kvůli pojistnému podvodu skončila na obraně správkyně bytového fondu

Praha – Ministr obrany Martin Stropnický odvolal Dagmar Kynclovou, ředitelku organizace Armádní servisní, která resortu spravuje bytový fond. Důvodem je obžaloba, kterou si Kynclová a její manžel, generál Vladimír Halenka, vyslechli kvůli podezření z pojistného podvodu.

Pojistný podvod se má podle informací, které dnes přinesla Mladá fronta Dnes, týkat loňské dopravní nehody. Při ní Halenkovi někdo na parkovišti naboural auto a důstojník generálního štábu tehdy jako viníka nehody uvedl Kynclovou, svou tehdejší partnerku a nynější manželku. Z její pojistky pak čerpal 30 tisíc korun. Dvojice navíc zamlčela, že žije ve společné domácnosti. „Je to pravda. Je to bagatelní, dávno jsem to uhradil, kaju se celou dobu, protože to byla velká blbost,“ řekl deníku Halenka.

Policie navrhovala, aby Halenka jen zaplatil pojišťovně vzniklou škodu a případ by byl uzavřen. Odmítl to však státní zástupce. „Zdálo se mu, že jsem ve vysoké funkci, a narovnání proto není možné,“ podotkl Halenka. Spolu s Kynclovou měl být podle MfD obžalován na konci února, hrozí jim dva roky vězení. Vedení armády ho mělo nabádat, aby sám odešel, Halenka se ale chtěl očistit. Nakonec ho Stropnický odvolal z jiného důvodu - po obvinění kvůli prodeji nepotřebné armádní techniky.

Kvůli pojistnému podvodu dnes skončila i Kynclová, která až dosud řídila příspěvkovou organizaci Armádní servisní. „V souvislosti s obviněním z trestného činu pojistného podvodu je nepřípustné, aby dále zastávala funkci ředitelky organizace, která je zodpovědná za vojenské ubytovny a provoz vybraných nemovitostí. Proto jsem okamžitě rozhodl o jejím odvolání z funkce,“ uvedl ministr Stropnický v tiskovém prohlášení. Organizaci do výběru nového ředitele povede Martin Lehký, který byl dosud statutárním zástupcem Kynclové.

Halenkův případ: Vladimír Halenka byl ředitelem sekce podpory ministerstva obrany, která řídí armádní logistiku, komunikační a informační systémy či vojenské zdravotnictví. Kriminalisté ho spolu se třemi dalšími lidmi obvinili v kauze nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. Vyšetřování se týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky a náhradních dílů k ní ve veřejných soutěžích nebo v přímém prodeji. Úředníci údajně věci prodali za nižší ceny, než za jaké je prodat mohli. Jsou podezřelí z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.