Starostové si o několik tisíc přilepší, vláda jim zvedne platy

Praha – Desetitisíce zastupitelů i tisíce starostů čeká od příštího měsíce zvýšení platů. Vláda dnes rozhodla, že se jim odměny zvednou o tři a půl procenta. Požadoval to Svaz měst a obcí, který argumentoval tím, že státní zaměstnanci si polepšili loni. Zvýšení odměn nebude mít dopad na státní rozpočet, ale na rozpočty krajů či obcí.

Jiránek: Města a obce zvýšení platů ani nepoznají (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo vnitra s tím návrhem přišlo na základě volání představitelů samospráv. Na základě těchto požadavků připravil ministr vnitra nařízení a vláda dnes toto nařízení schválila,“ vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zvýšení platů se bude automaticky týkat uvolněných členů zastupitelstev – tedy těch, kteří tuto práci vykonávají na plný úvazek. V případě neuvolněných zastupitelů bude stanovena maximální hranice: o konkrétních platech pak rozhodnou jednotlivá zastupitelstva.  

„Pro ilustraci lze uvést, že u uvolněných starostů, primátorů a hejtmanů se měsíční odměna zvýší o cca 1000 až 3500 Kč, u uvolněných místostarostů, náměstků primátorů a náměstků hejtmanů o cca 740 až 3200 Kč,“ stojí v důvodové zprávě k materiálu. Tyto náklady navíc nepůjdou ze státního rozpočtu, ale z rozpočtu obcí či krajů. Předseda vlády na tiskové konferenci řekl, že samosprávy mohou podle svých prostředků samy určit, kolik zastupitelů bude uvolněných a kolik neuvolněných.

Komentář Dana Richtera, zastupitele Prahy 2

„Je to krok správným směrem, protože toto zvýšení se týká hlavně uvolněných zastupitelů, kteří se práci na radnici věnují plně.“

„Je to reakce vlády na zvyšování odměn úředníků ve veřejném sektoru. V mnoha případech vznikla jistá nespravedlnost mezi odměňováním úředníků a těch, kteří pro města či obce pracují v roli starostů. Je mnoho věcí, kde by vláda měla obcím a městům vyjít vstříc a bylo by to pro jejich život důležitější,“ hodnotí rozhodnutí starosta Líbeznic Martin Kupka.

Komentář primátora Teplic

Primátor Jaroslav Kubera (ODS) šéfuje Teplicím už od roku 1994. Za tu dobu se mu plat zvýšil na desetinásobek původních šesti tisíc. „Z hlediska rozpočtu je to asi tak bezvýznamná částka, jako činí platy poslanců z hlediska státního rozpočtu. Často mám dojem, že ty platy tvoří polovinu rozpočtu ČR, a ony tvoří vlastně nezaznamenatelné procento, to není ani promile,“ reagoval primátor Teplic, kde zastupitelstvo čítá sedmadvacet lidí.

Vláda zvýší platy starostů (zdroj: ČT24)

Zvýšení platů:

Plat před navýšením/po navýšení

Adriana Krnáčová (ANO), primátorka Prahy - 97 600/101 000

Petr Vokřál (ANO), primátor Brna - 92 700/96 000

Michal Hašek (ČSSD), hejtman Jihomoravského kraje - 93 500/96 800

Primátor statutárního města - 68 200/70 600

Starosta třítisícového města - 44 400/46 000

Konkrétní plat starosty či primátora se řídí velikostí obce – starostové těch nejmenších budou po zvýšení pobírat 30 tisíc korun měsíčně, primátoři statutárních měst 70 tisíc, brněnský primátor zhruba 96 tisíc a plat pražské primátorky těsně přesáhne stotisícovou hranici. Také u hejtmanů se plat řídí velikostí kraje: nově by měli pobírat 84–97 tisíc korun.

Komentář předsedy Svazu měst a obcí

„Platy starostů měst a obcí jsou tak malé, že to v rozpočtu ani nepoznají. Není to tak, že ve všech městech se užívá maximální částka. Prostě dávají, co mohou a co uznávají za vhodné,“ říká Dan Jiránek (ODS).

Peníze na růst platů si ale obce musí najít ve vlastních rozpočtech. „V případě, že by některá obec neměla peníze na toto navýšení, tak se může rozhodnout, že její funkcionář bude např. uvolněn jen zčásti nebo bude dostávat menší odměny, aby na to obec měla prostředky. Je to v dispozici jednotlivých obcí a je na nich, kolik uvolněných funkcionářů a jak velké odměny budou mít,“ dodal po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka. 

Komentář ministra spravedlnosti

„Obecně je potřeba šetřit, na druhou stranu faktem je, že i ve veřejné službě je potřeba, aby platy nějakým způsobem byly důstojné a odpovídaly soukromému sektoru,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestraník, za hnutí ANO).