Další krajané jsou v Česku, celkem jich může být až 500

Praha - Do Prahy dnes přiletělo dalších 35 krajanů z Ukrajiny, kteří se kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi rozhodli přestěhovat do Česka. Armádní speciál osobně vyhlíželi prezident Miloš Zeman, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, aby je na ruzyňském Letišti Václava Havla osobně přivítali. Podle Zemana by nakonec z Ukrajiny mohlo přicestovat namísto původních 150 až 500 krajanů.

„Vítejte doma!“ pozdravil prezident ukrajinsky v hale starého ruzyňského letiště druhou skupinu Ukrajinců českého původu, kteří zažádali o přesídlení do země svých předků. Jde o 13 rodin převážně z Oděsy a okolí, dvě rodiny jsou z Čechohradu a jedna z Doněcku. Někteří z nich mají v Česku příbuzné, kteří se do vlasti vrátili už v minulosti. Společně si pak zazpívali českou píseň „Ach synku, synku“ a některé děti prezidentovi předaly květiny a obrázky.

V projevu Zeman připomněl, že loni dostal několik dopisů od krajanů z Ukrajiny, kteří ho žádali o pomoc s repatriací. Za to, že se nakonec tito a další dostali do Česka, veřejně poděkoval ministru vnitra Chovancovi a jeho spolupracovníkům. Neopomněl pak už poněkolikáté zkritizovat velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha za to, že tvrdil, že do Česka chtějí přesídlit jen čtyři krajanské rodiny.

  • Prezident Miloš Zeman v proslovu ke krajanům z Ukrajiny: „Dostal jsem zprávu z ministerstva vnitra, podle níž lze očekávat, že celkový počet těchto repatriantů dosáhne výše pěti set osob.“
Přílet dalších 35 krajanů z Ukrajiny do Česka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

První skupina 44 lidí z Čechohradu na východě Ukrajiny přijela na počátku března autobusem. Někteří další se pak přesunuli automobilem. Celkem už je v Česku 87 krajanů. Ostatní držitelé povolení k trvalému pobytu mají přijíždět průběžně po vlastní ose. Vláda na přesídlení uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun. Program se týká krajanů z celého světa, kteří se ocitnou v krizové situaci, jaká je nyní na Ukrajině.

Po přivítání na letišti nasedli krajané do připravených autobusů, které je odvezly do Červené nad Vltavou v jižních Čechách. Tam budou stejně jako ostatní přesídlenci dočasně ubytováni. V hotelu ministerstva vnitra mohou zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu až na rok. Kromě ubytování mohou od českého státu dostat finanční pomoc až 50 tisíc korun pro dospělé a 20 tisíc pro děti, získají asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a možnost absolvovat jazykové kurzy a další aktivity pro začlenění do české společnosti.

Zaorálek: Zhodnotíme, zda není potřeba pomáhat i dalším krajanům

Povolení k pobytu udělily české úřady ve zrychleném řízení 150 krajanům hlavně z jihu a východu Ukrajiny, kteří byli nejvíce ohroženi boji mezi vládními a separatistickými silami na Donbasu. Úřady jsou v kontaktu také s volyňskými Čechy ze Žytomyru a dalších oblastí na západě Ukrajiny.

Až do Česka přijede celá první vlna krajanů, úřady podle Zaorálka zhodnotí výsledek jejich přesídlení a rozhodnou, zda nabídnou přesun i dalším Ukrajincům českého původu. „Zhodnotíme, jestli třeba v těch ohrožených částech Ukrajiny nejsou ještě další krajané, kterým by se mělo pomoci,“ řekl po příletu Ukrajinců český ministr zahraničí.

Ministerstvo vnitra připravilo krizový plán

Česko má nový krizový plán, jak se postarat o možnou budoucí vlnu uprchlíků. Útočiště by tu mohli hledat lidi prchající před válkami na Ukrajině, v severní Africe nebo na Blízkém východě. Dokument ministerstva vnitra obsahuje bezpečnostní, zdravotnické a administrativní kroky, některé pasáže jsou ale tajné.

Krizový plán se spustí tehdy, pokud české hranice denně překročí více než 750 běženců, měsíčně 5000 a ročně přes 10 tisíc uprchlíků. Ti by kvůli nebezpečí epidemií museli být pod lékařským dozorem a to nejdůležitější - museli by se někde ubytovat. Nebylo by to však v uprchlických táborech, nýbrž v menších humanitárních střediscích. 

  • Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky MV ČR: „Počítáme s tím, že kdyby taková situace nastala, tak bychom samozřejmě ten příliv regulovali i uzavřením vnitřní hranice.“