Kalousek: Lze bránit oligarchizaci politiky a zároveň udržet vládu?

Praha - Sociální demokracie nedělá podle opozičního poslance Miroslava Kalouska dostatečné kroky k tomu, aby zabránila oligarchizaci politiky ze strany Andreje Babiše. První místopředseda TOP 09 to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Koalici vytýká, že ještě nepředložila zákon o financování politických stran nebo že uměle prodlužuje daňové zvýhodnění pro výrobu takzvaných biopaliv první generace.

Před novým vedením sociální demokracie jsou podle Kalouska dva úkoly: udržet vládu, a zároveň nedovolit oligarchizaci státní správy. Místopředseda TOP 09 si ale není jist, zda to není v přímém rozporu. „Zatím to totiž vypadá, že navenek vystupuje ČSSD proti oligarchizaci, ale ve skutečnosti dovoluje oligarchovi upevňovat pozice,“ řekl Kalousek v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Jako příklad uvedl zákon o biopalivech, který podle něj ministr financí Andrej Babiš napsal tak, aby prospěl firmě Agrofert.

Ministr vnitra Milan Chovanec se obává, že pokusit se zákonným způsobem omezit politické subjekty jako je hnutí ANO, není jednoduché: „Bavíme se o tom, jak přibrzdit tato hnutí, kde je demokracie trošku na vážkách,“ dodal. Chovanec také připustil, že sociální demokracie nemá velkou radost z toho, že vládne s hnutím ANO. „Vláda s ANO je z rozumu. Pořád si ale myslím, že této zemi něco přináší a v současné chvíli tato vláda smysl má.“

Andrej Babiš, 13. března 2015

„Myslím si, že není sledovanější osoba, než jsem já sám, všichni mě sledují, opozice, koalice, musel bych být blázen, kdybych si dovolil něco na úkor státu udělat.“

Zprava Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Kalousek: Zákon o financování politických stran již nestačí 

Kromě zákona o biopalivech opoziční TOP 09 vyčítá vládě, že stále nepředložila zákon o financování politických stran. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se brání, vládní strany podle něj diskutují zejména o finančních limitech volebních kampaní a o tom, kdo bude politické strany kontrolovat. Návrh ČSSD, že by to mohl být Nejvyšší kontrolní úřad, se ukázal jako slepá ulička. Žádná z koaličních stran zákon nezdržuje, do sněmovny jej ale hodlá koalice předložit až poté, co jej řádně prodiskutuje. 

Zákon o financování politických stran do sněmovny předložila již Nečasova vláda, poslanci jej ale schválit nestihli, protože Nečasův kabinet podal demisi a následovaly předčasné volby. 

Dnes je situace podle Kalouska ale o poznání složitější. Norma je sice i nadále potřebná, ale „za současné situace jde pouze o segment, protože na politickou scénu vstoupila obchodní korporace s obratem přes 100 miliard korun ročně. Ta je přímým účastníkem politického zápasu, hnutí ANO je jen její součástí,“ tvrdí Kalousek s tím, že nynější situaci pouze zákon o financování politických stran nemůže vyřešit. 

Babišovy obchody
Zdroj: ČT24

Kalousek s Chovancem se v pořadu nakonec shodli na tom, že zákon o financování politických stran je třeba dotáhnout do konce. Naposledy se koaliční rada financování politických stran věnovala v únoru. Na podobě zákona se ale nedokázala shodnout: podle šéfa vládních legislativců Jiřího Dienstbiera se spor vede o transparentní účty i o limity pro dary, které partaje inkasují. Souhlas tak trojkoalice vyslovila pouze s tím, aby na stranické kasy dohlížela nezávislá instituce.

Elektronická evidence tržeb přinese jen šikanu 

On-line evidence tržeb jsou jedna z vlajkových lodí nejen Andreje Babiše jako ministra financí, ale i celé vlády. Miroslav Kalousek tvrdí, že záměr vlády přinese „neskutečnou šikanu, a to nejen podnikatelů, ale i zákazníků.“ Jediný, kdo na tom vydělá, bude ten, kdo systém instaluje a následně i ten, kdo jej bude udržovat. „ Bude to pro určitou skupinu lidí úžasný obchod,“ dodal Kalousek v OVM. 

Miroslav Kalousek v OVM:

„Zhruba 900 tisíc prodejců bude šikanováno, všichni jejich zákazníci budou šikanováni. Úzká skupina z toho bude mít výhodný byznys a státnímu rozpočtu to nepřinese nic.“

Ministr vnitra ale opět zopakoval stanovisko vlády, že pouze kabinet chce postihnout nepoctivé prodejce. „Chceme jen, aby ti, kteří platí poctivě daně, nedopláceli na ty, kteří na to kašlou.“

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Od ledna by ji měly mít restaurace a hotely. Od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti. Od července by měly tržby hlásit i fyzické osoby, které provozují restauraci, hotel nebo prodejnu. Tento vládní záměr nelze podle Kalouska technicky stihnout.

Vláda si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně DPH. Autoři návrhu věří, že by se prostředí „narovnalo“. Poctiví podnikatelé z různých oborů totiž podle nich nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně. Babiš očekává, že by se na daních mohlo vybrat o 12 miliard korun víc, Kalousek ale oponuje tím, že ani v Chorvatsku, Itálii či na Slovensku, kde byl systém zaveden, nebyl zaznamenán vyšší výběr DPH. Zvažuje také snížení DPH restauracím na 15 procent. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale uvedl, že jeho strana takový návrh nepodpoří, dokud nebude znát podobu státního rozpočtu na příští rok. Instituce mohly podávat k předloze připomínky. Ty se nyní budou vypořádávat.