Opozice: Sobotka sice posílil, ale na Babiše to nejspíš nestačí

Praha - Podle parlamentní opozice sice Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD posílil svou pozici uvnitř strany, ale na výsadním postavení šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše ve vládě to nejspíš nic nezmění. Ten závěr sjezdu komentoval slovy, že premiér může konečně začít řídit ministry své strany. Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka rétorické přestřelky mezi silnějšími koaličními partnery činnost vlády neovlivní.

„Postavení Bohuslava Sobotky uvnitř strany se výrazně posílilo, ale pokud jde o postavení ve vládní koalici, tam je stejně, žel, dál v menšině a vláda zůstává pravicová,“ komentoval Sobotkovo vítězství na sjezdu sociální demokracie předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip.

„Bohuslav Sobotka vychází vnitrostranicky ze sjezdu posílen. Do vedení byli zvoleni jeho kandidáti a celkově prosadil to, s čím na sjezd přijel. Nakolik to ale bude mít vliv na fungování koalice, se ukáže, protože jedna věc je posílení vnitrostranické pozice, ale druhá věc je schopnost prosazovat vlastní představy v rámci koalice,“ komentoval výsledek sjezdu šéf opoziční ODS Petr Fiala. Na druhé straně se podle něj Babišovi sice daří posilovat vliv a prostřednictvím politiky rozvíjet podnikatelské zájmy, ale vláda prosazuje po celou dobu především socialistický program. „Reguluje, kontroluje, vydává peníze na úkor naší budoucnosti,“ uvedl.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska má před sebou Sobotka velkou výzvu, a to udržet koaliční vládu a současně udržet zdání, že je slučitelná s demokratickými principy, což z hlediska oligarchického postavení Babiše není možné, dodal.

Sjezdová rétorika činnost koalice nejspíš neovlivní

„Sjezd dopadl skvěle. Jsem rád, že jsem v ČSSD tak populární a přispívám ke sjednocování ČSSD. Pan premiér může konečně začít řídit své ministry koalice,“ glosoval závěr sjezdu Babiš. Reagoval tak na dnes přijatou rezoluci, podle které se demokratický systém Česka nesmí stát předmětem manipulace ze strany bohatých oligarchů, vlastnících a kontrolujících současně firmy, média i politická uskupení. Slova míří proti ministru financí a šéfovi hnutí ANO, který je majitelem Agrofertu a řady médií.

  • Babiš si myslí, že má čistý stůl: „Tržby mých firem se státem jsou jedno procento. Je to velice transparentní a myslím si, že jsou tady jiné střety zájmů, o kterých se nemluví a které nejsou transparentní.“

Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že Sobotkova rétorika vůči Babišovi je ještě mírná. Sociální demokraté jsou podle něj mnohem kritičtěji naladění vůči hnutí ANO. „Jeho styl je poměrně nenásilný, tichá voda břehy mele, snaží se držet programovou linii a nepouštět se do konfliktů s koaličními partery, ale v některých okamžicích by se očekávalo, že by politik zuby vycenit měl,“ zhodnotil v Hyde Parku ČT24 Jelínek Sobotkovo vystupování.

Chovanec a Sobotka vzkazují Babišovi:

„Vážený pane předsedo, koaliční vláda má pro nás hodnotu, má hodnotu proto, že to je lepší vláda než hádává vláda, která tu byla, a má hodnotu do té doby, kdy bude plnit koaliční program. Ale, pane předsedo, vězte, že se vás nebojíme, a vězte, že své lidi a svůj program budeme bránit.“

Bohuslav Sobotka v Událostech ČT: „Je rolí sociální demokracie garantovat, že vláda žádnému střetu zájmů nepodlehne a že bude hájit výhradně veřejný zájem. Při celé řadě zákonů musí Andrej Babiš signalizovat, že má střet zájmů, musí se zdržovat hlasování a je na obou koaličních stranách, sociální demokracii i lidovcích, abychom veřejnosti garantovali, že k žádnému střetu zájmů nedojde.“

„Mandát Sobotky je výrazný a silný, činnost koaliční vlády dnešní sjezd neovlivní,“ komentoval výsledky sjezdu ČSSD Bělobrádek. Část sjezdové rétoriky podle něj míří dovnitř stran, část vně, nicméně podle něj v koalici zvítězí „pragmatismus a vůle řešit problémy“.

Události: Sociální demokraté zvolili vedení a změnili stanovy (zdroj: ČT24)

Sjezd vládní ČSSD v pátek potvrdil ve funkci předsedy strany Bohuslava Sobotku, svůj hlas mu odevzdalo 85 procent delegátů. Jeho pravou ruku, Milana Chovance, na funkci statutárního místopředsedy ale oproti očekávání schválil až ve druhém kole. Chovanec v něm porazil jednoho z aktérů lánské schůzky po parlamentních volbách Jeronýma Tejce. Ten, ač poražen, a to i v boji o řadového místopředsedu, na sjezdu dokázal, že má ve straně nezanedbatelnou podporu. Na posty řadových místopředsedů byli zvoleni kandidáti, které si šéf ČSSD ve vedení přál.

Nově zvolení místopředsedové ČSSD:

  • Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí
  • Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny
  • Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí
  • Martin Starec, dosavadní místopředseda ČSSD pro hospodaření
  • Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví