Sociální sítě. To se líbí #ČSSD

Sjezd jako událost na Facebooku, twitterové hashtagy #sjezdCSSD a #FungujiciStat. Sociální demokracie, dříve známá spíše gulášovými mítinky, se v posledních letech naučila aktivně využívat pro politický marketing sociální sítě.

Účty ČSSD na sociálních sítích jsou spravovány centrálně z Lidového domu. Facebooková stránka je propojena s oficiálním webem, kam jsou umisťována všechna oficiální prohlášení. Samotní členové na stránky nepřispívají, administrátor ale často sdílí obsah z jejich jednotlivých profilů.

Nejen strana samotná, ale samozřejmě také její politici totiž sociální sítě využívají. Kromě již proslulého místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha a jeho hovorů od bazénku jsou na sítích vidět i další politici ČSSD. Například ministry Jiřího Dienstbiera nebo Lubomíra Zaorálka na Twitteru sledují dvě tisícovky lidí.

Naprostým a bezmezným fanouškem selfies v českém politickém prostředí je Zdeněk Škromach. Jeho FB je vlastními autoportréty přesycen. S prezidentem Milošem Zemanem se takto vyfotil před obrazem T. G. Masaryka.
Zdroj: ČT24/Facebook Zdeňka Škromacha

Na Facebooku zase kromě zmíněného Zdeňka Škromacha patří k oblíbeným oranžovým politikům premiér Bohuslav Sobotka, ministryně Michaela Marksová nebo jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Sociální demokraté se už, ostatně jako mnoho jiných politiků, naučili využívat sítě jako jednoduchý a rychlý prostředek pro sdělování svých stanovisek a postojů - bez nutnosti spoléhat na tradiční média. Svá prohlášení tak často zveřejňuje například premiér Sobotka a jeho slova šíří mezi uživatele internetu také oficiální účty vlády.

ČSSD sdílí na sítích stanoviska premiéra Sobotky
Zdroj: ČT24/Facebook

Žerty i slovní přestřelky

Milan Chovanec, který má nakročeno stát se na aktuálním stranickém sjezdu druhým mužem ČSSD, často volí osobnější přístup. Nezřídka sdílí příspěvky i se svými fotkami, nešetří také vtipem či ironií. Do středu pozornosti se Chovancův tweet dostal po tragické střelbě v Uherském Brodě před několika týdny.

Ministr vnitra ostře zkritizoval starostu města za to, že v živém televizním přenosu informoval o jednom z lidí ukrývajícím se na záchodech restaurace, a to ještě v době policejního zásahu. „Jedním z rizik včerejšího policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým on-line zdrojem zaplesal,“ napsal Chovanec. Jeho tweet pak rozpoutal dlouhou mediální přestřelku.

Chovanec také v poslední době pravidelně informuje o třinácti předsjezdových nominacích, které dostal od jednotlivých krajských organizací. Podobně úspěšní Jan Hamáček či Michaela Marksová se na sítích chlubili podstatně méně.

Sjezd live

O tom, zda tyto nominace skutečně přetaví v nejvyšší stranické funkce, bude ČSSD informovat on-line, právě u v úvodu zmíněné facebookové události. Tu už komentují i uživatelé Facebooku, všímají si například toho, že sociální demokraté na svůj sjezd tentokrát nepozvali prezidenta a bývalého předsedu partaje Miloše Zemana.

Mimochodem - už o minulém sjezdu, jehož se Zeman s velkým ohlasem účastnil a který byl ve znamení vrcholícího vnitřního pnutí mezí Sobotkovým a Haškovým sídlem ve straně, ČSSD informovala živě. Nicméně z dvoudenního setkání straníků informovala pouhými čtrnácti příspěvky.

Doba „polánská“

Ono pnutí vyvrcholilo při loňských volbách, po dnes už legendární takzvané Lánské schůzce, kdy několik straníků z okolí Michala Haška tajně navštívilo prezidenta Zemana a následně se pokusili odstavit Sobotku z vedení strany. Ten dokázal útok ustát a naopak svou pozici upevnit.

K tomu mu pomohly, byť nešlo o rozhodující faktor, i sociální sítě. Zejména na Facebooku se zvedla velká vlna podpory, což byla v případě nepříliš výrazného předsedy ČSSD nevídaná věc. A na Pražský hrad se během pár hodin podařilo přivést několik tisíc lidí demonstrujících proti snaze o Sobotkovo sesazení.

Po Lánské schůzce se zvedla podpora Bohuslava Sobotky i na sociálních sítích
Zdroj: ČT24/Facebook

Vývoj sociální demokracie PŘEHLEDNĚ