Sněmovna chce více prostoru pro zpravodajské služby

Praha - Zpravodajské služby se zřejmě dočkají větších pravomocí, včetně možnosti prolomemí daňového tajemství, informací od telekomunikačních operátorů a zrušení omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Alespoň s tím počítá vládní novela, kterou dnes v úvodním kole podpořila sněmovna. Teď předloha míří k posouzení do bezpečnostního, branného a rozpočtového výboru.

Změny tajných služeb podpořili v prvním čtení poslanci (zdroj: ČT24)

K prolomení daňového tajemství má dojít tak, že zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní. Nynější právní úprava umožňuje tok informací jen od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy.

Ze zákona má zmizet omezení, které teď umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, které se týkají financování terorismu. Nově by mělo jít i o organizovaný zločin. Rozvědka by chtěla prověřovat třeba zájemce o velké státní zakázky nebo privatizace. „Nám jde skutečně jen o velké případy, kde je vážné podezření. Rozhodně nechceme vstupovat do účtů drobných podnikatelů nebo běžných občanů,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubert. Zpravodajské služby budou moci podle předlohy žádat údaje rovněž od kampeliček.

Neodpadne však povinnost mít svolení od soudce. To je nicméně pro banky nedostatečné. „Považovali bychom určitě za velmi užitečné, aby toto zvýšení oprávnění tajných služeb bylo projednáváno až současně se zákonem zvyšujícím kontrolu nad tajnými službami,“ řekl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Zákon o kontrole je ale v plánu až na podzim, podle Sobotky (ČSSD) je však vláda připravena urychlit práce na přípravě zákona.

Spolupráce operátorů

Zpravodajci budou moci podle novely zákona o zpravodajských službách žádat také údaje o klientech od telekomunikačních operátorů, a to pro plnění konkrétního úkolu. Byli by tedy schopni zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Nyní má tajná služba v případě nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného.

Cílem novely je pomoc při získávání informací například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Má také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí. Přitom poslankyně ODS Jana Černochová podotkla, že takový návrh novely předkládala už někdejší vláda Petra Nečase (ODS). Sněmovna ji ale nestihla před svým rozpuštěním v roce 2013 schválit.