Zeman chce nového šéfa generálního štábu jmenovat na konci dubna

Praha – Výměna na postu náčelníka generálního štábu proběhne možná na konci dubna. Prezident Miloš Zeman dnes přišel s novým termínem, v němž by chtěl jmenovat Josefa Bečváře na místo Petra Pavla, který odchází v polovině roku do NATO. Pavel dříve řekl, že by chtěl skončit koncem května. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) naopak podle Zemana navrhoval jeho konec ve funkci o měsíc dříve.

„Jak víte, politika je vždy kompromis,“ dodal prezident Miloš Zeman ke svému rozhodnutí, že chce jmenovat Josefa Bečváře novým náčelníkem generálního štábu na konci dubna. Současný šéf generálního štábu Petr Pavel na začátku února řekl, že by ve funkci rád skončil 29. května. S tímto termínem měl souhlasit i Bečvář, kterého vláda Zemanovi navrhla jako Pavlova nástupce.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dokonce navrhoval ještě jiné datum odchodu Pavla. Stropnický navrhoval změnu ve vedení ještě dřív, a to na konci března. S náčelníkem generálního štábu měl nedávno několik sporů. 

V polovině roku Petr Pavel nastoupí do čela Vojenského výboru NATO. Následně bude podle Stropnického hlavním Bečvářovým úkolem dokončení koncepčního materiálu, který by měl rozhodnout o budoucnosti české armády. Bečvář vedle toho zmínil taky následné naplňování koncepce i novel branných zákonů nebo zvýšení početních stavů vojáků. Chtěl by se zaměřit rovněž na nákup služeb a vybavení pro armádu.

Miloš Zeman
Zdroj: ČT24

Zeman se dnes vrátil i ke kritice ČSSD

Prezident Miloš Zeman už v neděli v reakci na zprávu Bohuslava Sobotky (ČSSD) pro sjezd sociálních demokratů uvedl, že stranu nepoškozoval a že Sobotka lže. Nyní doplnil, že by uvítal, aby sociální demokracie přemýšlela o neúspěchu v posledních parlamentních volbách, za neúspěch považuje i loňské komunální volby. Vyzval by k sebereflexi na nadcházejícím sjezdu, ale nebyl tam pozván.

„Protože je to strana stále blízká mému srdci - už proto, že jsem jí věnoval osm let svého života -, tak bych samozřejmě uvítal kritickou analýzu neúspěchů, což je první předpoklad k budoucím úspěchům. Místo toho se pan Sobotka vrací k roku 2003 a mluví o provaze v domě oběšencově,“ poznamenal Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka, současný předseda ČSSD, upozornil, že v době, kdy byl Zeman premiérem a šéfem ČSSD, měla strana v senátních volbách horší výsledky než naposledy.