ČT: Situaci pohřešovaného Čecha v Libyi řeší civilní i vojenská rozvědka

Praha – Situaci Čecha pohřešovaného v Libyi odjedou řešit dva čeští diplomaté. První má odcestovat do regionu dnes, další by měl vyrazit na cestu během 48 hodin. Po dopoledním jednání krizového štábu to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle informací ČT na případu pracuje civilní i vojenská rozvědka, které v regionu disponují dobrými kontatky. Situací se bude v pondělí zabývat i vláda. Muž je zaměstnancem ropné společnosti a pohřešuje se po pátečním ozbrojeném útoku na ropná pole. Kromě něj se pohřešuje ještě dalších osm cizinců - jen jeden je ale občanem EU.

Zaorálek zdůraznil, že český občan je pohřešován. „Jakákoli upřesňující informace, která jde nad to, že je pohřešován, není natolik bezpečně ověřená, abychom ji mohli potvrdit,“ dodal ministr. Ministerstvo se snaží zjistit, co se na místě stalo, kde pohřešovaný Čech nyní je a jak ho dostat na svobodu. 

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová upřesnila, že se v Libyi pohybují čeští občané pravděpodobně spíše v jednotkách. Ministerstvo se o nich dozví, pokud ho občané kontaktují nebo pokud jsou v kontaktu s rodinou, která to pak ministerstvu sdělí. „Včera jsme zjistili, že tam je ještě jeden Čech, který právě zkontaktoval svoji rodinu a který tam také pracoval,“ řekla mluvčí. V sobotu večer se tento občan dostal do bezpečné oblasti.   

Podle Zaorálka stojí za útokem na ropné pole s velkou pravděpodobností ozbrojenci Islámského státu. Situace v regionu je podle něj nepřehledná, proto by lidé měli zvážit i tamní pracovní příležitosti.  

Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí uvedl, že se po útoku pohřešuje devětatřicetiletý Rakušan, který také pracoval pro ropnou společnost poskytující služby libyjskému ropnému průmyslu VAOS (Value Added Oilfield Services). Český krizový štáb je proto v kontaktu s rakouským štábem, v němž působí i český zástupce. V Libyi je prý dalších 20 až 30 Rakušanů, kteří většinou pracují pro ropné firmy a bezpečnostní agentury.

Podle informací ČT na případu pracují civilní i vojenská rozvědka (zdroj: ČT24)

Při útoku zahynulo 11 strážců

V Libyi se od pátečního útoku na ropné pole Ghaní pohřešuje devět pracovníků společnosti poskytující služby libyjskému ropnému průmyslu. Libyjská státní ropná společnost oznámila, že při útoku islámských radikálů zahynulo 11 strážců zařízení; první zprávy uváděly, že mrtvých je osm.

Libyjská armáda tvrdí, že už má ropné pole znovu pod kontrolu, ale vojáci do areálu ještě nevstoupili, protože v okolí jsou miny.

Podle rakouského listu Die Presse jsou mezi nezvěstnými také Filipínci a lidé z Bangladéše a Súdánu. Nejmenovaní znalci poměrů rakouskému listu sdělili, že útočníci by mohli pocházet z pobřežního města Syrta.