Ministr odvolal šéfa vinohradské nemocnice, špatně hospodařil

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k dnešku odvolal z funkce ředitele pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marka Zemana. Důvodem je podle něj zhoršení ekonomické situace nemocnice. Problémy potvrdil i ministerský audit. Zprávu přinesl web Týden.cz.

„Vzhledem ke zhoršení ekonomické situace Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jsem rozhodl o odvolání ředitele Marka Zemana k 4. březnu 2015. Do doby, než proběhne řádné výběrové řízení, pověřuji vedením nemocnice dosavadního primáře tamní kliniky anesteziologie a resuscitace Jana Šturmu,“ uvedl pro Týden.cz Němeček.

Zhoršení ekonomické situace nemocnice se podle ministra projevilo už ve výsledcích za rok 2014, kdy se výrazně zhoršila likvidita. Stav pokračoval zápornými hospodářskými výsledky i v prvních měsících letošního roku. Zeman podle ministra potvrdil, že ekonomická situace nemocnice se bude zhoršovat i nadále. „Proto jsem se rozhodl urychleně věc řešit. V krátké době bude vypsáno řádné výběrové řízení na nového ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a jednou ze zcela základních podmínek bude koncept ekonomické stabilizace nemocnice,“ zdůraznil ministr.

Nemocnice měla pomocí dodatků měnit kritéria smlouvy

Podle webu Týden.cz nemocnice porušila i zákon o veřejných zakázkách. Konkrétně prý šlo o rekonstrukci pavilonu patologie. Nemocnice na ni vypsala veřejnou zakázku, v níž byly pro výběr vítěze hlavní nejnižší cena a nejkratší doba opravy. Zakázku získala společnost Starkon Jihlava CZ. Podle webu ale nemocnice upravovala parametry smlouvy během její platnosti.

Ke změně došlo podle kontrolorů u obou hlavních kritérií. Dohodnutá, smluvně daná cena rekonstrukce se navyšovala prostřednictvím dodatků. Nakonec oprava nestála původně vysoutěžených osmnáct milionů korun, ale o 3,5 milionu více. Doba oprav se pak proti původním deseti týdnům prodloužila na 26 týdnů. Firma tak ve výsledku opravovala pavilon za vyšší cenu a po delší dobu, než slibovali odmítnutí uchazeči.

V konečné auditní zprávě sledující hospodaření nemocnice za roky 2012 a 2013, kterou má časopis TÝDEN k dispozici, komise prý konstatuje, že se kvůli tomu obrací na antimonopolní úřad.