Němeček: Od léta bude léčba konopím dostupnější

Praha – Léčba konopím by měla být od léta dostupnější. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka s tím počítá nová konopná vyhláška, která rozšíří spektrum povolených druhů i zvýší limity pro pacienty ze 30 na 180 gramů. Začít platit by mohla v červnu.

Léčba konopím je v ČR legální od dubna 2013 na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS, v praxi se ale zatím téměř neprovádí - na lékařský recept si ho koupilo jen deset pacientů, většina tak je dál odkázána na černý trh či vlastní výpěstky; na ulici se gram konopí kupuje za 150 až 250 korun, v lékárnách je gram dováženého konopí za 320 korun.

„To, že podporujeme zpřístupnění konopí českým pacientům, patří mezi naše trvalé snahy už od nástupu na ministerstvo zdravotnictví,“ uvádí nyní ministr Němeček. „Finišujeme se změnou konopné vyhlášky a i z hlediska mezinárodních vztahů se nám podařilo domluvit poměrně úzkou spolupráci s Izraelem, kde v tomto jsou velmi daleko.“ Konopná vyhláška je nyní v připomínkovém řízení, do dvou týdnů by mělo skončit. Po notifikaci Evropskou komisí, která se odhaduje na dva měsíce, by počátkem června měla vstoupit v platnost.

Pomůže Izrael

Na využití konopí k léčbě mají čeští lékaři rozdílné názory, někteří ho podporují, jiní soudí, že mají dostatek klasických léčebných prostředků a konopí nepotřebují. Dosavadní vyhláška povoluje pouze jeden typ konopí, který dováží do Česka nizozemská firma. V nové vyhlášce se nabídka rozšíří. Konopí je k dostání jen na elektronický recept, pacienti si ho tedy bez lékařského předpisu v lékárnách koupit nemohou.

Podle ministra je odstup českých lékařů dán hlavně tím, že o této léčbě mají málo informací a nemají s ní žádné zkušenosti. Dojednal proto při své cestě do Izraele, že tam čeští odborníci přijedou na stáž a naučí se, v jakém dávkování a kterým skupinám pacientů léčebné konopí předepisovat. Tyto znalosti pak budou předávat kolegům v Česku. „Já si myslím, že toto bude ten základní impuls, který umožní českým zdravotníkům indikovat léčebné konopí v množství a dávkování, jak pacienti budou potřebovat,“ shrnul ministr.