Obce by mohly spolurozhodovat, kdo dostane zbrojní průkaz

Obce by mohly podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) dostat širší pravomoc ve vydávání a prodlužování platnosti zbrojních průkazů. Posíleny by také měly být policejní zásahové jednotky, řekl Chovanec při zasedání sněmovního bezpečnostního výboru, který se zabýval tragédií v Uherském Brodě. „Myslím si, že při vydávání zbrojních průkazů by měl být větší vhled obce, která dostane nový nástroj: registr přestupků. Vedle toho by se také obec měla ze zákona vyjadřovat k tomu, kdo zbrojí pas dostane,“ uvedl Chovanec.

„Nechceme trestat poctivé držitele zbrojních průkazů,“ zdůraznil Chovanec. Soudí, že obce by měly dostat větší právo vyjádřit se k tomu, kdo na jejich území drží zbraň, i vzhledem k tomu, že bude mít registr přestupků. „Obec by se měla ze zákona vyjadřovat k tomu, kdo zbrojní průkaz dostane, případně komu se prodlužuje,“ řekl ministr.

Představitelé Svazu měst a obcí považují Chovancův návrh za rozumný. „Obce mají z veřejné správy největší znalost občanů, proto je třeba na jejich názory brát zřetel,“ řekl předseda svazu Dan Jiránek. Za logický návrh považuje i člen bezpečnostního výboru sněmovny Stanislav Huml (ČSSD). „Má to hlavu a patu. Pokud to ministr navrhne, tak mi určitě nebude dělat problém to podpořit,“ řekl v Interview ČT24.   

V souvislosti se spekulacemi o době příjezdu zásahové jednotky na místo tragédie Chovanec uvedl, že se nyní zpracovává rozbor a jasněji bude do konce března. „Nevidíme to zatím na to, že by v každém kraji vznikala zásahová jednotka, spíš to bude technické posílení zásahových jednotek, vrtulníky a dalšími věcmi, aby byly akčnější, rychleji na místě,“ podotkl ministr.

Huml: Lépe by se měli vybavit a proškolit spíš řadoví policisté

I kdyby ale zásahové jednotky byly ve všech krajích, v tomto případě by podle Humla nepomohly. Domnívá se, že by se měli lépe vybavit spíš řadoví policisté. „Policie šetří, rozpočty byly hodně pokráceny a jeden náboj stojí osm korun. Používat pravidelně střelnici už je problém. Na můj vkus se málo cvičí, jednou za měsíc by policista měl mít bojovou přípravu, tedy střelnici, sebeobranu. Součástí toho může být i taktické cvičení, jak nastoupit na maniaka typu střelce z Brodu… Řadový policista musí být připraven jít i do situace, kdy mu půjde o život,“ uvedl poslanec. Už teď podle něj mají policisté běžně v autech neprůstřelné vesty. „Měli jsme stotisícovou armádu a všichni vojáci měli ocelové helmy. Ano, možná už nejsou moderní, ale možná se někde válejí ve skladech, tak proč je nevzít a nedat do policejních aut,“ podotkl.

S poslanci Chovanec rozebíral také policejní zásah a jeho prověřování nebo svůj spor se starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL). Ministr uvedl, že do současné doby nemá informaci o tom, že by policisté chybovali, počká ale na konec vyšetřování. „Pokud někdo pochybil v zásahu, je třeba to pojmenovat a potrestat ho,“ řekl ministr.

Huml se v Interview ČT24 zastal dvou policistů, kteří do restaurace přišli jako první: „Dnes se o nich mluví jako o zbabělcích, ale já zákrok nehodnotím jako špatný - že se stáhli zpátky. Neměli zajištěný celý objekt a mohlo se stát, že by jim útočník unikl zadním vchodem. Zákrok byl dokonce i statečný, protože ti lidé věděli, že jdou na střelbu, a přesto do toho patra šli.“ Podle Humla ale měli policisté reagovat více spontánně. „Vůbec nic jim v tom nebránilo, protože to byl evidentně nebezpečný pachatel a veškerá zákonná oprávnění byla na straně policistů… Když už jich bylo dost, měli zakročit. Já bych v jejich situaci palbu opětoval… Ptám se, kdo rozhodl o tom, že se bude čekat tak dlouho na zásahovou jednotku z Brna,“ dodal poslanec.

Stav postřelené ženy se zlepšuje

Stav ženy, kterou před týdnem v uherskobrodské restauraci Družba postřelil třiašedesátiletý muž, se zlepšuje. Pacientka je mimo ohrožení života ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče chirurgického oddělení uherskohradišťské nemocnice, řekla pracovnice nemocnice Adéla Polehňová.

Žena byla postřelena do hrudníku, na rozdíl od osmi dalších lidí ale střelbu přežila. Podařilo se jí dostat z restaurace ven a podrobila se operaci. „Nyní plně rehabilituje a díky lékařům, psycholožce a rodině zvládá velmi dobře posttraumatický stres,“ uvedla Polehňová. Dodala, že pokud nenastanou komplikace, ošetřující lékař předpokládá dobrý vývoj zdravotního stavu pacientky po stránce fyzické kondice i psychické stability.

Tragédie v Uherském Brodě se stala minulé úterý. Třiašedesátiletý muž vešel do restaurace Družba a zastřelil osm lidí ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem, které jsou v tomto týdnu pohřbívány, neměl žádný bližší vztah. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Několika lidem se podařilo z restaurace utéct. Muž střílel zbraněmi, které držel legálně.