Poslanec Pilný: Kleslová ve vedení ANO? Prostě si to zařídila

Praha - Do vedení ANO se dostali lidé, kteří využívají hnutí jako výtah k moci. S těmito slovy přišel v druhý den sněmu poslanec za ANO a předseda hospodářského výboru Ivan Pilný. Konkrétně se zmínil o nově zvolené místopředsedkyni a pražské šéfce hnutí Radmile Kleslové, která má za sebou minulost, o níž se podle něj rozhodně opírat nechce. Sám Pilný se o post místopředsedy také ucházel, zvolen ale nebyl. Volba podle něj byla předem domluvená. „Paní Kleslová je šikovná ženská, která si to prostě zařídila,“ řekl pro server Aktualne.cz.

Podle Pilného není současné složení nejužšího vedení hnutí takové, jaké by mělo být. Delegáti v sobotu za místopředsedy zvolili například místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Jaroslavu Jermanovou, která byla dříve členkou ODS, nebo předsedu poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a pražskou šéfku hnutí Radmilu Kleslovou, kteří byli v minulosti členy sociální demokracie.

  • Poslanec ANO Ivan Pilný: „Já jsem říkal, že ve vedení by měli být lidé, kteří se mohou o svoji minulost opřít, kteří mají nějaké zkušenosti, kteří tomu týmu mohou něco přinést, ne takoví ti šíbři, kteří možná už poněkolikáté opakují stejnou strategii.“

Pilný konkrétně kritizoval pražskou šéfku hnutí Radmilu Kleslovou, která má podle něj za sebou minulost, o níž se rozhodně opírat nechce. Podle týdeníku Euro byla Kleslová, která to popírá, podporučicí komunistické rozvědky. „Já jsem nikdy nepracovala v těchto službách, já jsem byla vybírána pouze v těchto službách a nevidím žádný handicap,“ reagovala Kleslová, kterou prý názor Pilného v této věci vůbec nezajímá.

  • Poslanec ANO Ivan Pilný ve vysílání ČT24: „Prostě mi vadí, že praktiky, které (Radmila Kleslová) neustále používá, ukázala i tady na sněmu. Vadí mi, když někdo obíhá delegáty, kšeftuje s jejich hlasy, zajišťuje si jejich podporu. Byla i za mnou, nabízela výměnu za to, že lidé, které ovládá, budou hlasovat pro mě a chtěla totéž, abych udělal já. Tak jsem prostě řekl nashledanou a odešel jsem, protože mně se prostě tohleto nelíbí.“

Pilný v druhý den sněmu vyjádřil také přesvědčení, že ve vedení ANO jsou i lidé, kteří hnutí používají jako výtah k moci, před čímž v sobotu varoval šéf ANO Andrej Babiš. „Já si myslím, že takovíhle lidé se tam dostali,“ podotkl s tím, že jsou i v nižších organizacích. „To můžeme říci v podstatě o každém člověkovi, že využívá hnutí ANO jako výtah k moci. Z mého pohledu tam takoví lidé ve vedení nejsou,“ oponoval Pilnému první místopředseda ANO Faltýnek.

  • Místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová: "Já nevím, jaký výtah k moci by to pro mě nebo pro mé kolegy byl."

Pilný: Za tohle vedení dostaneme „slušnou čočku“

Pilný, který v sobotu v místopředsednické volbě neuspěl, je přesvědčen, že hlasování muselo být předem domluvené. Viděl prý různé zákulisní manévry, kdy lidé chodili a šeptali si, koho volit. Kleslová jakékoliv dohody vyloučila. Faltýnek ale uvedl, že již před sněmem existovala dohoda dosáhnout co největšího zastoupení různých krajů v předsednictvu. „Byla debata v rámci delegátů sněmu o tom, aby se podařilo tuto nepsanou dohodu dodržet,“ řekl.

Obraz vedení podle Pilného alespoň zlepšila volba ministrů obrany a životního prostředí Martina Stropnického a Richarda Brabce do předsednictva, díky čemuž to není „taková katastrofa, jak to vypadalo“.

Vyjádřil nicméně přesvědčení, že se hnutí přiblížilo standardním politickým stranám. „Myslím si, že ty strany, které se ubíraly tímto směrem, si vydláždily cestu do pekel, protože u některých už ani nevíme, jak se jmenují,“ podotkl. Pro hnutí chce ale dále pracovat. „Já se nedomnívám, že by mně v tom předsednictvo mohlo nějakým zásadním způsobem bránit,“ dodal poslanec a předseda sněmovního hospodářského výboru.