Veřejně jste se mě nezastali, povzdechla si na sněmu Válková

Praha - Bylo obtížné pracovat v podmínkách, kdy mi nebyla ze strany vedení hnutí vyjadřována veřejná podpora. Před delegáty sněmu hnutí ANO to řekla bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, která dnešním dnem ve funkci skončila. „Dovolte mi si teď do slova a do písmene povzdechnout,“ řekla konkrétně Válková. Naopak poděkovala za otevřenou podporu poslaneckému klubu i prezidentu Miloši Zemanovi. Sněm ANO dnes také odhlasoval úpravy stanov hnutí, které dál potvrzují silné postavení předsedy Andreje Babiše a mění například postavení předsednictva.

Bývalá ministryně ve své zprávě delegátům sněmu připomněla, jakým personálním problémům na ministerstvu čelila. Připustila, že výběr Hany Marvanové na funkci první náměstkyně byl chybou. I proto, že Marvanová podle ní na ministerstvu udělala čistku, při které odešla řada odborníků. Za chybu prý zaplatila i s úroky a média jí to opakovaně připomínala. Hovořila i o konfliktu, po němž odešel další náměstek Pavel Štern.

  • Helena Válková (ANO): „Zmiňuji se o těchto věcech pouze proto, aby bylo zřejmé, jak obtížně se mi v takových podmínkách pracovalo a jak žádoucí - dovolte mi si teď do slova a do písmene povzdechnout - by byla veřejně vyjádřená podpora ze strany vedení hnutí ANO nebo některých členů vedení hnutí ANO mediálně, která mě však velmi často chyběla.“

Právě rezignace Válkové vedla ke sporům v hnutí. Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš totiž tvrdil, že Válková odchází dobrovolně, ministryně to ale popřela. Dnes Babiš Válkové, která se od delegátů dočkala velkého potlesku, poděkoval. Ještě předtím ale poznamenala, že na rozdíl od některých spolustraníků, kteří kritizovali koaliční spolupráci, ona měla s koaličními partnery vždy dobrou zkušenost.

  • Předseda ANO Andrej Babiš: "Já jsem se za paní Válkovou stavěl v každém konfliktu, ať už to byl konflikt se šéfem Vězeňské služby nebo s paní Marvanovou."

Válková kritizovala také to, co vnímala jako dlouhodobou mediální kampaň. Jeden redaktor Lidových novin se podle ní dokonce veřejně pochlubil, že se mu „konečně podařilo odstřelit ministryni, na kterou publikoval více než 70 kritických příspěvků“.

Na fotku s Babišem se čekala fronta

Sněm ANO dnes také hlasoval o členech smírčí a rozhodčí komise. Zdržení ale nastalo ve chvíli, kdy delegáti vytvořili dlouhou frontu, aby se mohli jednotlivě vyfotit s předsedou Andrejem Babišem. Odpoledne pak začalo rokování ministrů za ANO o plnění programu hnutí v rámci jejich resortů.

ANO má nové stanovy a silnějšího předsedu

Delegáti ANO dnes bez diskuse schválili úpravy stanov hnutí. O návrhu se na sněmu nedebatovalo, ač padlo několik pozměňovacích návrhů. O nich se nehlasovalo, delegáti schválili verzi předsednictva a speciální komise 164 ze 173 hlasů. Změny jsou vesměs formální, větší obecnosti se dočkaly programové cíle. Stanovy dál potvrzují silné postavení předsedy Andreje Babiše.

Dokument, který hnutí předloží k registraci ministerstvu vnitra, mění například postavení předsednictva. Nebude už jednat jménem hnutí, ale zastupovat je podle ustanovení, které mimo jiné nadále uvádí, že při zastupování jedná samostatně předseda. Nové stanovy ale posílí postavení předsedů všech orgánů hnutí. Pokud nastane při jakémkoli hlasování rovnost hlasů, bude rozhodující jejich stanovisko.

Předsednictvo ANO dostane ze stanov pravomoc nominovat kandidáty do všech druhů voleb. Konečné schvalování kandidátek zůstane výboru hnutí, které tvoří předsednictvo spolu s krajskými předsedy. Výbor bude moci kandidátky měnit a bude navíc taky schvalovat postup pro jejich sestavování.

V čele ANO delegáti v sobotu zcela jednomyslně potvrdili zakladatele uskupení, miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Jeho prvním místopředsedou se stal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Řadovými místopředsedy sněm zvolil brněnského primátora Petra Vokřála, místopředsedkyni sněmovny Jaroslavu Jermanovou, pražskou šéfku hnutí Radmilu Kleslovou a poslance Jana Volného - více čtěte zde.

Nové vedení se však již během druhého dne sněmu stihlo stát terčem kritiky z úst poslance ANO Ivana Pilného. Právě on sám se o post místopředsedy také ucházel, zvolen ale nebyl. Podle Pilného se do vedení hnutí dostali lidé, kteří využívají hnutí jako výtah k moci. Volba místopředsedů byla prý navíc předem domluvena. Pilný se opřel zejména do nově zvolené místopředsedkyně a pražské šéfky hnutí Radmily Kleslové - více čtěte zde.

Prvky přímé demokracie ze stanov vypadly

Stanovy zpřísňují některé požadavky na zájemce o členství i členy. Zájemci o vstup do hnutí budou muset nově předkládat i výpis z trestního rejstříku. Ztratí právo účastnit se jednání místní organizace hnutí a výslovně nebudou moci být voleni a delegováni do orgánů hnutí. Členové budou muset neprodleně oznamovat, že je proti nim vedeno například trestní, přestupkové nebo exekuční řízení.

Zatímco programové cíle v dosavadních stanovách jsou rozepsány do deseti bodů, nově budou jen ve čtyřech. „Klíčovými hodnotami“, jak uvádí dokument, budou: svoboda, solidarita a zodpovědnost ke spoluobčanům, zdravý rozum a snaha hledat řešení, rodina a soulad mezi generacemi.

V programových cílech původních stanov se lidé mohou dočíst například o „prvcích přímé demokracie“, o zamezení vyvádění veřejných peněz do „soukromých kapes“ nebo „potírání korupce“. V nových stanovách k tomuto tématu, které bylo jedním z hlavních předvolebních slibů ANO, se píše jednou větou o hledání hospodárných řešení a zamezení plýtvání veřejnými prostředky.