Česko i Británie se shodly: Zbraně na Ukrajinu nepošleme

Praha - Dodávka zbraní na Ukrajinu by v současné době pouze eskalovala situaci. Po setkání s britským ministrem zahraničních věcí Philipem Hammondem to zopakoval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zbraně na Ukrajinu se v současné době nechystá dodávat podle Hammonda ani Velká Británie. Chce si ale nechat možnost změnit svůj názor, kdyby se situace změnila.

„Připadá nám nepochopitelné, abychom na jedné straně říkali 'příměří, přestat střílet, odsouvat zbraně' a zároveň jsme někam posílali zbraně,“ poznamenal Zaorálek. Česká republika má podle něj v tomto podobný názor jako Velká Británie. Pokud by se ukázalo, že například Rusko nemyslí dodržování nedávných dohod z Minsku vážně, je podle Zaorálka Evropská unie připravena postupovat jednotně.  

Ani Británie podle Hammonda nevěří, že dodávat zbraně je v současné době správné řešení. „Ale rádi bychom si ponechali možnost změnit názor do budoucna,“ podotkl. Zároveň řekl, že dokud nebude jasné, že je příměří ze strany Ruska a separatistů dodržováno, musí i nadále platit sankce. V opačném případě je podle něj možné uvažovat o jejich stažení. Hammond zároveň podotkl, že Británie vyšle na Ukrajinu zhruba sedmdesát lidí, kteří budou mít za úkol pomáhat ukrajinské armádě s vojenským výcvikem.

Oba politici spolu mluvili i o volném pohybu zboží, peněz a osob v Evropské unii. Česko podle Zaorálka považuje možnost volného pohybu lidí v rámci Schengenského prostoru za velmi důležitou. Nad jejím omezením kvůli zneužívání sociálního systému přistěhovalci se ve Velké Británii uvažuje. Podle Hammonda jde o to najít řešení, které potížím zamezí a zároveň zachová základní principy, na kterých Evropská unie stojí.

Ministři se také bavili o britské snaze o ekonomickou rekonstrukci EU o vztazích Česka a Velké Británie nebo situaci na Balkáně. Tomu by podle Zaorálka měla dát Evropská unie jasnou perspektivu možnosti vstupu do jejích řad.