Většina lyžařských středisek má výborné podmínky pro lyžování

V Česku se sice během posledních dní značně oteplilo, na horách se ale stále lyžuje. Na některých místech přesahuje výška sněhu dokonce i jeden metr. Většina lyžařských areálů s nadcházejícím víkendem i jarními prázdninami hlásí velmi dobré podmínky nejen na sjezdovkách, ale i na běžeckých trasách. Ranní nízké teploty dovolily provozovatelům uměle zasněžovat i tam, kde je sněhu málo.

Krkonoších je na sjezdovkách od 20 do 120 centimetrů sněhu. Ve SkiResortu Černá hora – Pec je lyžařům k dispozici 37 kilometrů sjezdovek, na kterých leží až 110 centimetrů sněhu, v provozu je sáňkařská dráha i běžecké trasy. Špindlerův mlýn má do 90 centimetrů a v provozu je 24 kilometrů sjezdovek. Na Horních Mísečkách a Medvědíně je k dispozici až 67 kilometrů běžeckých tras, které jsou denně upravovány. V některých oblastech ale stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. V sobotu se bude konat na hřebenech Krkonoš už 60. ročník závodu pětičlenných hlídek v běhu na lyžích Krkonošská 70.

Kvalitní podmínky k lyžování nabízejí i Orlické hory. V Říčkách je na sjezdovkách kolem jednoho metru sněhu. Sjezdovky jsou upraveny a běžecké trasy se upraví dnes, aby na víkend byly v dobrém stavu. V Deštném leží okolo 55 cm sněhu a všechny sjezdovky jsou v provozu.

Velmi dobré sněhové podmínky jsou také v Jizerských horách. Přestože za poslední týden připadlo jen něco málo přes pět centimetrů nového sněhu, podmínky se podle provozovatelů ke konci týdne zlepšily.

Sjezdovka ve Špindlerově Mlýně
Zdroj: ČT24/Facebook/Renda Hroneš

Na návštěvníky Krušných hor čeká na sjezdovkách sněhová pokrývka od 70 do 110 centimetrů. Na Klínovci jsou v provozu všechny lanové dráhy, vleky a pojízdné pásy v parku u Huga. V neděli se areál na Klínovci otevře už v 8:30 a celý víkend plánují provozovatelé také večerní lyžování. Díky ochlazení se i uměle dosněžuje, takže dobré podmínky na lyžování jsou na Božím Daru i v okolí areálů Novako a Neklid.

Velmi dobré podmínky jsou také na Šumavě, kde tento týden napadl nový sníh a celková pokrývka je tak zhruba šedesáticentimetrová. Dostupné jsou pro běžkaře desítky kilometrů tras, které se průběžně upravují, je ale nutné dávat pozor na vydřená místa. V okolí Modravy mohou být stopy místy i zledovatělé. Na svazích v areálu Ski&Bike na Špičáku leží půl metru sněhu, v provozu jsou všechny vleky. Na Šumavě ve výšce nad 1 000 metrů se teploty udržují i přes den pod bodem mrazu. Areály v okolí Kašperských hor a Železné rudy jsou také v provozu, na sjezdovkách leží přibližně 50 centimetrů sněhu. V Přimdě v Českém lese se nelyžuje.

Teplota o víkendu se příliš měnit nebude, přes den očekáváme kolem 7 °C. V sobotu trochu zaprší, v neděli by mělo pršet už na většině území Česka - v neděli počítejte také s chladným ránem, teplota klesne k -3 °C. Proprší i začátek nového týdne, s ochlazením se bude přidávat i sněžení na horách, od poloviny týdny se sníh objeví i v nižších polohách.

Ve čtvrtek v noci v Jeseníkách sněžilo, na Ovčárně připadlo asi pět centimetrů nového sněhu, nyní je tam asi 110 cm přírodního sněhu. I v ostatních střediscích jsou stále velmi dobré lyžařské podmínky. Kvůli nedávnému sněžení se silným větrem ale dnes horští záchranáři v Jeseníkách vyhlásili druhý lavinový stupeň. Turisté by se proto neměli vydávat do lavinových katastrů. 

Beskydech provozovatelé areálů zaznamenali v posledních dnech díky deštivému počasí nižší návštěvnost, přestože sněhové podmínky jsou zde stále dobré. V lyžařském areálu Ski Bílá leží přibližně 40 centimetrů sněhu.

Na Vysočině je nejvíce sjezdovek v provozu na Žďársku. Lyžuje se na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, v Dalečíně, ve Svratce, v Novém Jimramově i Harusově kopci u Nového Města na Moravě. Kvůli dešti a oteplení v tomto týdnu jsou některé sjezdovky mimo provoz. Nelyžuje se ve Vysoké u Havlíčkova Brodu, v Brtnici na Jihlavsku a v Karasíně na Žďársku. Ve Vysoké chtějí znovu spustit vlek v sobotu, naopak v Karasíně s víkendovým lyžováním nepočítají.

Středočeši mohou také vyrazit na sjezdovky, ty hlásí i přes oteplení dobré lyžařské podmínky. V provozu je Monínec u Sedlce na Příbramsku, stále se lyžuje v Chotouni nebo na Šibeničním vrchu u Prahy, kde leží asi 40 centimetrů sněhu. Navíc ranní mrazy dovolily provozovatelům uměle dosněžovat.