V kauze podezřelých úvěrů ČEB policie navrhla obžalovat šest lidí

Praha - Protikorupční policie navrhla obžalovat šest lidí v kauze poskytování podezřelých úvěrů od České exportní banky (ČEB). Peníze směřovaly na projekty v Číně a Tunisu a měla u nich vzniknout škoda přes půl miliardy korun. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku jim hrozí dva až osm let vězení. Informoval o tom mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Pět lidí navrhla policie obžalovat v souvislosti se schválením úvěru na obchodní projekt v Číně od ČEB ve výši téměř 294 milionů korun. Skupina byla obviněna loni v srpnu. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová tehdy řekla, že mezi stíhanými osobami jsou členové vedení banky. Generální ředitel ČEB Karel Bureš ale uvedl, že obvinění již v bance nepracují.

Jeden člověk je stíhaný v souvislosti s projektem výstavby luxusních apartmánů v Tunisku, na kterou banka poskytla úvěr 308 milionů korun. Podle detektivů nepostupoval obezřetně při poskytnutí úvěru. Podle dřívějších informací policie byli v této větvi případu stíháni také dva lidé pro úvěrový podvod, kterého se měli dopustit právě vylákáním půjčky od banky. „Další částí tohoto projektu se kriminalisté stále zabývají,“ upřesnil Ibehej.

„Není nám známo, že by bylo Policií ČR sděleno obvinění komukoliv ze současných zaměstnanců České exportní banky,“ reagoval ředitel ČEB Bureš. Banka má podle něj již několik let nastavené procesy, které nedovolují, aby ČEB mohla být cílem podobné trestné činnosti. „Jde o procesní vývoj v trestním řízení, který nemá na postavení ČEB žádný vliv,“ dodal ke kauze ředitel.

Jaroslav Ibehej k trestnímu stíhání šesti osob (zdroj: ČT24)

Mezi úvěry ČEB, které vyšetřuje policie, by měly být:

  1. Dodávky technologií do závodů na výrobu lahví v Rusku (dodavatel Sklostroj Turnov)
  2. Apartmány v tuniském Hammametu (dodavatel PSJ)
  3. Úvěr společnosti ECM na nákup podílu ve dvou čínských společnostech
  4. Stavba obchodního a zábavního centra v ruské Rjazani (dodavatel PSJ)
  5. Výstavba závodu na výrobu OSB desek v ruském Petrozavodsku (dodavatel PSJ)

Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což má vést k podpoře celkové konkurenceschopnosti ČR.

ČEB vlastní čtyři ministerstva. Ministerstvo financí má v ČEB 41 procent akcionářských práv státu, ministerstvo průmyslu a obchodu 24 procent, ministerstvo zahraničí 10 procent a ministerstvo zemědělství 5 procent. Zbylých 20 procent akcií drží EGAP, kterou ovládají stejná čtyři ministerstva.