Svobodu nevydávejte, doporučuje výbor poslancům

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny doporučuje poslancům nevydat k trestnímu stíhání bývalého primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Policie žádá stíhání někdejší hlavy metropolitní rady kvůli uzavření smlouvy s advokátem Václavem Láskou.

Výbor dnes zasedal i za účasti samotného poslance ODS Bohuslava Svobody, ten po jednání zopakoval, že celou věc považuje za nesmyslnou a politickou. Bývalý primátor za ní vnímá i jistou míru osobní msty, protože trestní oznámení podal někdejší ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.

Žádost o vydání, se kterou se policie obrátila na poslance, se týká smlouvy, na jejímž základě současný senátor a advokát Láska zpracovával pro Prahu právní analýzu problematických smluv dopravního podniku. Svoboda ji podepsal bez projednání radou, plnění bylo kolem milionu korun. Policie ho proto podezírá z nedbalostního porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Nechám to na poslancích, říká exprimátor

„Toto je naprosto nesmyslná věc, mylná interpretace, není žádné poškození ani náznakem, je to věc jenom proti mně,“ řekl Svoboda, kterého už policie stíhá v kauze pražské karty Opencard. K uzavření smlouvy došlo podle bývalého primátora v rámci platných pravidel. Svoboda zopakoval, že na rozdíl od případu Opencard nebude sněmovnu žádat o to, aby ho vydala. „Je na poslancích, jak rozhodnou,“ uvedl.

Mandátový a imunitní výbor
Zdroj: ČT24

Cílem smlouvy s advokátem Láskou bylo vypracování analýz deseti zakázek uzavřených dopravním podnikem od roku 2007 do jara 2012. Podle Láskovy analýzy fungovala v podniku právě od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala nevýhodné smlouvy, vznikla údajně škoda v řádech stamilionů korun.

„Stojím si za tím, že audit byl kvalitně udělán, stojím si za jeho závěry,“ řekl Svoboda. Připomněl, že v souvislosti s prověrkou padla tři trestní oznámení. Vyšetřování okolností uzavření smlouvy s advokátem Láskou policie už dříve odložila. Na pokyn státního zastupitelství případ opět otevřela.