Puč dokonán dle Okamury, Úsvit odsouhlasil novou stranu

Praha – Celostátní konference Úsvitu přímé demokracie rozhodla, že vznikne nová strana. Vyslovila se pro ni většina z devíti členů politického hnutí, a to přes nesouhlas Tomia Okamury. „Puč byl dokonán,“ reagoval stávající šéf. Nespokojené členy poslaneckého klubu zároveň vyzval, aby složili mandát a opustili hnutí. Pro novou stranu se ale vyslovila i většina předsednictva Úsvitu. Současné hnutí podle nich nefunguje dost demokraticky.

„Buďto budeme fungovat jako standardní demokratická strana, nebo nemáme šanci, v devíti lidech to nelze,“ poznamenal Marek Černoch. Právě šéf poslanců Úsvitu dnes předložil návrh na vznik nové strany poté, co ho podpořilo čtrnáct členů klubu. Upozornil přitom, že má být na rozdíl od Úsvitu dalším členům otevřená.

Tomio Okamura ovšem podotkl, že nespokojenci stáhli své podpisy z návrhu nových stanov, které by nábor členů do budoucna umožnily. Kritizoval je také za to, že nechtěli přijmout dva aktuální zájemce. „Jde o lidi, kteří byli s počátkem Úsvitu spojeni dříve než oni. Jedním z nich je poslanec Jaroslav Holík,“ konstatoval s tím, že sám chtěl, aby hnutí postupně vybudovalo regionální organizace. Nespokojení poslanci ale Okamurův návrh na přijetí dotyčný dvou uchazečů označili za účelový. „Stanovy stále obsahují body, se kterými nesouhlasíme. Třeba aby mohl pan předseda manipulovat s penězi do deseti milionů bez jakékoli kontroly. A také pětiletý mandát prakticky bez jakékoli možnosti odvolání,“ dodal Černoch.

Marek Černoch na facebooku
Zdroj: ČT24/Facebook hnutí Úsvit

Předseda Úsvitu k rozhodnutí konference dále uvedl, že nespokojenci dokončili převzetí moci. „Stranický puč byl dokonán. Kolegové zradili náš program a s ním i tři sta padesát tisíc voličů, kteří nám vyjádřili podporu,“ sdělil Okamura. Zároveň vyzval iniciátory nového projektu, aby složili své poslanecké mandáty a uvolnili místa těm, kteří je následují na kandidátce.

„Ani já, ani kolegové, kteří hlasovali pro moji vizi, rozhodně nezradili program Úsvitu. Chtěli naopak tento program prosazovat zpětně, protože v současnosti jsme už byli vnímáni pouze jako rasisté a xenofobové,“ oponoval Marek Černoch. O nové straně rozhodla členská konference těsnou většinou pěti ku čtyřem hlasům. V Interview ČT Černoch navíc řekl, že o vytvoření integrační strany mluvil už Tomio Okamura loni v září na ideové konferenci. „Oni sami během podzimu chodili a vyjednávali bez vědomí předsednictva. Ve chvíli, kdy v lednu předsednictvo schválilo mandát pro místopředsedy a předsedu na předjednávání s různými hnutími a sdruženími na tom, že bychom se mohli integrovat, tak jste označen za pučistu,“ uvedl Černoch.

Rozhovor s komentátorem Ondřejem Kundrou (zdroj: ČT24)

Nová strana má hájit národní zájmy

Iniciátoři nové strany chtějí, aby především prosazovala přímou demokracii a hájila národní zájmy. „Pokusíme se vzít ze stanov funkčních politických stran to nejlepší tak, aby to vyhovovalo a aby to bylo plně demokratické,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam. Podobně se vyjádřil i Marek Černoch, který avizoval, že bude združovat různá uskupení.

Komentář Ondřeje Kundry

Komentátor časopisu Respekt Ondřej Kundra se domnívá, že hnutí Úsvit se rozpadá. „Ostatně lidé, kteří mají k Okamurovi blízko, říkají, že nejde o dlouhodobý politický projekt, ale spíš o nosič mezi jeho prvním a druhým prezidentským kláním,“ uvedl pro ČT. Podle Kundry iniciátoři nové strany nyní pochopili, že s Úsvitem už nemají šanci pokračovat ve vysoké politice.

Vedlejší výsledek dnešní konference

„Konference také vzala na vědomí hospodaření hnutí a pověřila komisi pod vedením Jiřího Štětiny analýzou hospodaření a návrhem na další postup. Konstatovala přitom, že disponibilní finanční prostředky do konce volebního období jsou nula korun,“ sdělil po jednání místopředseda Úsvitu Jan Zlivar.

Priority Úsvitu přímé demokracie

Hnutí vzniklo v květnu roku 2013. Jako hlavní programový bod prosazuje přímou volbu – chce uzákonit referendum jako nejvyšší projev vůle občanů. Jako další priority deklaruje: odvolatelnost všech politiků i jejich osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků či konec zvyšování daní. Voliče oslovuje heslem Odvážně ke změně.

Struktura hnutí

Úsvit má devět členů od svého založení, z nichž tři jsou poslanci. Polovinu frakce tvoří nestraníci, další členové jsou například z Věcí veřejných. Podle komentátora Respektu Ondřeje Kudrny se hnutí stalo elitním uzavřeným klubem, jehož členové často nevidí do financování.

Tomio Okamura

Okamura se narodil roku1972 v Tokiu české matce a japonsko-korejskému otci. Žil střídavě v obou zemích. Po maturitě pobýval v Japonsku, kde se živil převážně manuálními pracemi – dělal popeláře a prodával v kině popcorn. Prosadil se až v Česku, když se z turistického průvodce pro Japonce vypracoval na výhradního zástupce největších japonských cestovních agentur.

Do povědomí veřejnosti se dostal především jako mluvčí Asociace cestovních kanceláří a také kvůli svému působení v pořadu České televize Den D, kde coby úspěšný byznysmen pomáhal začínajícím podnikatelům s jejich projekty.

V senátních volbách 2012 uspěl jako nezávislý kandidát ve volebním obvodě Zlín. Vzápětí oznámil kandidaturu na prezidenta. Argumentoval, že jako prezident bude moci lépe prosazovat svoje vize. „Chci, aby naše republika šla nahoru, proto kandiduji. Vidím, jak se žije v Norsku a ve Švýcarsku. U nás se tak může žít taky. Chci být zástupcem prostých normálních občanů,“ zněl jeho volební leitmotiv. Ve svých tezích nebývá konkrétní, za což ho někteří komentátoři nazývají populistou a zároveň upozorňují na jeho protiromskou rétoriku. Známé jsou například Okamurovy výroky, že by se čeští Romové měli „vystěhovat do Indie, odkud etnicky pocházejí“, nebo že sociální dávky by měly dostávat „jen ty romské rodiny, které posílají svoje děti do školy a na pravidelné lékařské prohlídky.“ Podobnými komentáři plnil stránky novin. Tím spíš, že se vypravil i na sever Čech přímo do míst, kterými otřásaly protiromské nepokoje.

V roce 2013 dovedl hnutí Úsvit do sněmovny se ziskem téměř 7 procent hlasů.