Případ Homolka. Policie navrhuje obžalobu sedmi lidí

Praha - Protikorupční policie navrhuje obžalobu sedmi lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože v pražské Nemocnici Na Homolce. Souhrná škoda přesahuje šedesát milionů korun, hlavním aktérem kauzy je někdejší ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

„Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká veřejných zakázek Nemocnice Na Homolce,“ uvádí policie na svém webu. „Státnímu zástupci navrhli, aby podal obžalobu na celkem sedmi obviněných osob.“

Zakázku na digitalizaci chorobopisů zadala nemocnice vedená Vladimírem Dbalým v červenci 2009. Soutěž tehdy vyhrálo sdružení DISOL Group a podle policie přitom nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun.

Ve stejném roce totéž zdravotnické zařízení pořizovalo i Leksellův gama nůž. Přístroj slouží k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu. Někteří odborníci po zakoupení gama nože trvrdili, že nemocnice za něj zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí. Podle policie Dbalý a jeho náměstek Michal Toběrný v souvislosti s tímto nákupem přijali bezmála šestimilionovou provizi.

Dbalý je od června ve vazbě

Kvůli tendru na digitalizaci chorobopisů skončil ex-ředitel Dbalý loni v červnu ve vazbě. Obvinění podle kriminalistů postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Podle médií je mezi osobami stíhanými kvůli chorobopisům také bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a dále Josef Veselý a Tomáš Kadlec, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty. Ve vazbě kromě Dbalého skončil také šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil, který prý fyzicky napadl důležitého svědka.