Soud potvrdil tříletou podmínku pro někdejšího příslušníka StB Berana

Praha - Soud rozhodl o tříleté podmínce pro Petra Berana jako někdejšího příslušníka StB. Pražský městský soud sice zrušil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, ale pravomocně vynesl podobný. Podle obžaloby v době Palachova týdne chtěl nátlakem vynutit svědectví mladíka k připravovanému procesu s Václavem Havlem.

Rozsudek nad Petrem Beranem je nyní pravomocný. Městský soud nicméně musel zrušit původní rozsudek, kde došlo k procedurální chybě a nebyl řádně vynesen výrok o vině. Výsledkem je mírnější, ale velmi podobný trest - místo tříletého trestu vězení s pětiletou zkušební lhůtou má nyní rovnou tři roky podmínky. Soud tak učinil i z toho důvodu, že soudní jednání trvalo dlouho. Předseda odvolacího trestního senátu Petr Braun nicméně upozornil, že kdyby se rozhodovalo bezprostředně po revoluci, nejspíš by Beran skončil s nepodmíněným trestem.

Verdikt vychází z obžaloby, že jako příslušník Státní bezpečnosti (StB) v lednu 1989 zbil Petr Beran sedmnáctiletého Davida Kabzana. Beran byl tehdy důstojníkem StB a mladíka vyslýchal, přičemž ho slovně napadal, vyhrožoval mu a bil jej obuškem po zádech, krku a do hlavy. Podle soudu vinu prokázaly výpovědi a znalecké posudky.

„Za 26 let trestního stíhání to chce skutečně náturu, aby to člověk vydržel. Já vám jenom chci říct, že jsem si myslel, že tady proběhla sametová revoluce. Promiňte, ale teď už si to nemyslím,“ prohlásil po rozsudku soudu Beran.

Incidentu v lednu 1989 se účastnil i jeho podřízený Kamil Líbal, který podle spisu výslech zapisoval do protokolu a nečinně přihlížel násilnému jednání nadřízeného. Líbal dostal nižší, dvouletou podmínku a proti rozsudku se oproti Beranovi ani neodvolal. Beran naopak tvrdil, že se nic takového nestalo a kauza je výsledkem msty ze strany odpůrců.

Palachův týden stál na začátku revolučního roku

V lednu 1989 se v centru Prahy uskutečnila série demonstrací proti komunistickému režimu známá jako Palachův týden. Příslušníci StB chtěli od mladíka nátlakem vynutit svědectví potřebné k připravovanému procesu s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci. 

V souvislosti s děním kolem Palachova týdne byl v minulosti na 2,5 roku vězení pravomocně odsouzen tehdejší tajemník pražských komunistů Miroslav Štěpán. Podle verdiktu zneužil pravomoc, když přikázal, aby byla proti demonstrantům použita vodní děla a granáty se slzotvorným plynem.